П'ять країн Євросоюзу проситимуть подовжити заборону на імпорт сільгосппродукції з України, — Reuters

Болгарія, Угорщина, Польща, Румунія та Словаччина проситимуть Євросоюз подовжити заборону на імпорт українського зерна після граничного терміну, 15 вересня. На їх думку, це необхідно для того, щоб уникнути серйозних збоїв на ринку. 

Про це повідомляє Reuters з посиланням на слова міністра сільського господарства Угорщини Іштвана Надя.

За словами угорського міністра, країни мають намір залишити заборону на імпорт чотирьох українських продуктів — пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику. Він також сказав, що держави обговорять варіант, коли кожен із них зможе індивідуально розширити список заборонених товарів.

"Очевидно, що Україна, враховуючи її розміри та все, що вона виробляє та експортує до Європи, навантажує ринок. Така сама ситуація склалася з курячим м’ясом, яйцями, медом", — пояснив міністр сільського господарства Угорщини.

Угорський міністр також зауважив, що наземне транспортування зерна коштує дорого й запропонував ЄС надати Україні або судноплавним компаніям прогресивну субсидію на оплату транзиту, щоб дозволити відправлення зерна в альтернативні порти, аби уникнути навантаження на європейські ринки.

Заборона імпорт продовольства з України

Вище згадані країни стали альтернативними транзитними маршрутами для експорту українського зерна після повномасштабного російського вторгнення й блокування чорноморських портів. У квітні вони заявили про дестабілізацію внутрішніх аграрних ринків через сільськогосподарську продукцію з України, яка мала б проходити транзитом до третіх країн, але часто залишалася всередині країни, через яку відбувався експорт. Відтак, Єврокомісія з 2 травня заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку й соняшнику українського походження до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини. Однак ці агропродукти можуть перевозити через їхню територію транзитом.

Ухвалені обмеження мали тривати до 5 червня, але їх продовжили до 15 вересня. У цей період товари можуть імпортуватись у всі держави ЄС, окрім згаданих п’яти. Водночас через їхню територію може здійснюватись транзит української продукції. Паралельно Болгарія, Угорщина, Польща і Словаччина пообіцяли скасувати свої односторонні заходи щодо української агропродукції.

Водночас вихід Росії з "зернової угоди", про що вона заявила 17 липня, може призвести до збільшення потоків зерна через ці п’ять країн Центральної Європи.

Нагадаємо, 17 липня країна-агресорка Росія заявила, що "відкликає" всі гарантії безпеки судноплавства в Чорному морі. Крім того, РФ виходить зі Спільного координаційного центру в Стамбулі через припинення "зернової угоди".

Крім того, посольство Росії в Білорусі передало Україні ноту щодо "зернової угоди", в якій заявило, що вона має бути повністю припинена з 18 липня. У документі, зокрема, сказано, що РФ офіційно заперечує подальше продовження "зернового договору" після закінчення її терміну дії.

Додамо, 16 липня з порту Одеси вийшло останнє судно в рамках Чорноморської зернової ініціативи. Напередодні президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган повідомив, що Путін погодився на продовження дії зернової ініціативи. Однак у Кремлі відхрестились від цієї заяви, зазначивши, що ні на що не погоджувалися.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 19.07.2023 16:23