Фото ілюстративне зі соцмереж

Рада поспішає ухвалити законопроект про штрафи для ухилянтів: про які суми йдеться

Верховна Рада України має намір ухвалити законопроект про значне підвищення штрафів для ухилянтів. Це відбудеться вже протягом наступного пленарного тижня.

Про це розповів перший заступник спікера Верховної Ради України Олександр Корнієнко в ефірі національного телемарафону "Єдині новини".

"Є законопроект про штрафи. Я думаю, що через тиждень відбудуться засідання, тоді його ухвалюватимемо. Уряд вносив жорстку редакцію, але депутати трохи відкрутили", — зазначив він.

Корнієнко очікує, що до законопроекту внесуть поправки, оскільки потрібно знайти баланс з можливістю людей платити штрафи, щоби не перевантажувати виконавчу службу.

"Треба встановити штрафи, щоб вони стали відчутними для людей, але й не 100 тисяч гривень, щоб їх потім 10 років стягувати", — уточнив Корнієнко.

Як відомо, цього тижня український парламент ухвалив у першому читанні законопроект Кабміну про заходи за ухилення від мобілізації. Зокрема, документ передбачає підвищення штрафів для ухилянтів.

Спочатку Кабмін запропонував жорсткі штрафи за ухилення від мобілізації. Зокрема, за відмову від повістки чи за неявку за нею у військкомат — підняли до рівня від 34 000 до 85 000 гривень (зараз 3 400 — 8 500 гривень) для громадян та посадових осіб. Крім того, за ухилення в умовах особливого періоду пропонувалися штрафи у 153 000 — 204 000 гривень.

Редакція, за яку голосували депутати, відрізнялася. Там штрафи для ухилянтів — від 5 100 до 8 500 гривень у мирний час та від 17 000 до 25 500 гривень у воєнний час.

Нагадаємо, міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко заявив під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що в базах поліції є дані про сотні тисяч осіб, які, на думку територіальних центрів комплектування, можливо, ухиляються від служби. Зараз цих людей перевіряють.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.04.2024 23:36