Джейк Салліван. Джерело: Facebook

Радник Білого дому звернувся до Конгресу на тлі масштабного наступу РФ в Україні

Радник Білого дому Джейк Салліван звернувся до Конгресу із закликом забезпечити фінансування Україні. Це необхідно для того, щоб Київ міг продовжувати захищатися від злісного натиску російського диктатора Володимира Путіна.

Текст звернення Саллівана оприлюднений на сайті Білого дому.

"Я приєднуюсь до вас із Білого дому, де ми просимо Конгрес терміново ухвалити додатковий законопроект про національну безпеку та надати життєво важливу підтримку Україні, щоб вона могла продовжувати захищатися від злісного натиску Путіна", — сказав Салліван.

Радник шкодує, що цього тижня Палата представників перебуває на канікулах, не прийнявши рішення щодо цього найважливішого законодавчого акту, який переважною більшістю голосів був ухвалений Сенатом минулого тижня за сильної двопартійної підтримки сенаторів від обох партій.

"У вихідні, як ви всі бачили, українські війська були змушені піти з Авдіївки, міста на Сході України, де вони боролися з Росією протягом багатьох місяців, що принесло Путіну його першу помітну бойову перемогу за рік. Багато в чому це сталося тому, що через бездіяльність Конгресу в України закінчується зброя. А українські війська не мали припасів і боєприпасів, необхідних, щоб зупинити наступ росіян", — наголосив Джейк Салліван.

За його словами, законопроект просуває основні інтереси національної безпеки Америки з кількох напрямків.

"По-перше, це дозволить Сполученим Штатам продовжувати підтримувати народ України разом з нашими союзниками та партнерами та відправляти їм зброю, якої вони відчайдушно потребують, оскільки вони щодня борються за захист своєї свободи та незалежності. Ця зброя, яку ми відправили до України, виробляється в Америці американськими робітниками у 40 штатах нашої країни. Американські робітники виробляють "Джавеліни" в Алабамі та Аризоні; танки в Огайо; бронетехніка та тактичні машини в Мічигані, Пенсільванії та Вісконсині; Ракети HIMARS в Арканзасі; артилерійські боєприпаси у Пенсільванії та Техасі; і ракети в Західній Вірджинії, і це лише деякі з них", — сказав Салліван.

Посадовець наголосив, що цей законопроект продовжує ці важливі інвестиції в оборонно-промислову базу США, розширюючи виробництво на цих заводах, відновлюючи промислову базу підводних човнів та підтримуючи робочі місця по всій країні, одночасно покращуючи військову готовність завдяки розширеній оборонно-промисловій базі.

"У наших стратегічних інтересах, у наших холоднокровних інтересах національної безпеки також перебуває допомога Україні протистояти злісному та жорстокому вторгненню Путіна. З історії ми знаємо, що якщо диктаторів не зупинити, вони продовжують діяти. Ціна для Америки зростає, а наслідки стають все більш серйозними для наших союзників щодо НАТО та інших країн світу", — заявив Салліван.

Радник Білого дому також підкреслив, що "ми знаємо, що Путін не просто мріє здобути Україну. Він погрожував нашим союзникам НАТО, яких ми зобов'язані захищати за договором".

Нагадаємо, Палата представників Сполучених Штатів Америки провела дискусії стосовно законопроекту про фінансову допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню. Однак до голосування справа не дійшла — оголошено перерву до 28 лютого.

Раніше президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден провів телефонну розмову з президентом України Володимиром Зеленським. Під час бесіди він звинуватив Конгрес у бездіяльності, через що відбувся вихід Збройних сил України з Авдіївки.

Як відомо, минулого року Джо Байден запросив у Конгресу виділити понад 100 мільярдів доларів на допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню, а також охорону американського кордону. Республіканці ж вимагали жорсткіших заходів щодо охорони кордонів і тому не підтримали ініціативу. Таким чином допомога Україні стала залежною від позиції членів Республіканської партії.

Своєю чергою голова Комітету із закордонних справ Палати представників США Майкл Маккол 17 лютого заявив, що Палата представників США, ймовірно, не зможе проголосувати за пакет допомоги Україні раніше за середину березня. Хоча більшість голосів за цей законопроект там нібито є.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 21.02.2024 06:29