Фото: Генеральний штаб / Fаcebook

"Ракета не залишила шансів": у бою загинув один із найкращих українських льотчиків

Минулого тижня, 7 лютого, обороняючи країну, загинув пілот Владислав Риков. Ворожа ракета влучила прямо у його літак.

Про це розповів командир військового, Герой України, підполковник Ростислав Лазаренко. Риков загинув прямо у нього на очах.

Лазаренко зазначив, що це був звичайний бойовий день. Тоді потрібно було виконати типове завдання — вогневе ураження противника.

"Розбір цілі, обговорення, підготовка… Все, як завжди… Влад потиснув руку. Виліт… Жити йому залишалось 17 хвилин. Насправді ти ніколи цього не відчуваєш... Війна чомусь забирає найцінніше саме в той момент, коли ти максимально спокійний, коли думаєш, що обстановка більш-менш і це звичайний політ…" — каже Лазаренко.

Владислав Риков з донькою

Фото: Генеральний штаб / Fаcebook

Підполковник пригадує, що слідкував за парою наших штурмовиків на пункті управління, бачив винищувач противника. Ракета Р-37, яку окупанти вже досить давно не використовували, не залишила шансів.

"Долі секунди… Ведений бачив, як у літак ведучого прилетіла ракета. І я бачив. Влад нічого не встиг сказати в ефірі", — зазначив військовий.

Він переконаний: це була помста, адже напередодні захисники конкретно "насипали" рашистам.

"Звісно, до останнього сподівався, що Влад якимось дивом попри низьку висоту, зумів катапультуватись, що він живий, зараз ми його заберемо, а потім довго разом усе обговорюватимемо… Влад був дуже цінний для мене. Давно прийняв рішення берегти його, принаймні намагатись. Та як вберегти на війні?" — каже Ростислав Лазаренко.

Риков Владислав

Фото: Генеральний штаб / Fаcebook

Виконав 385 бойових вильотів

Владислав Риков боронив Україну від початку повномасштабного вторгнення. У нього за плечима було 385 бойових вильотів. За словами Лазаренка, Риков був найкращим льотчиком і командиром, якого він знав. Він додав, що полеглий пілот прикривав його спину від початку повномасштабного вторгнення як на землі, так і в повітрі. Також пілот підготував велику кількість бойових ведених і ведучих.

Нагадаємо, у серпні 2023 року внаслідок авіатрощі літаків L-39 під час бойових польотів на Житомирщині загинули три пілоти Повітряних сил Збройних сил України. Серед них був відомий український пілот Андрій Пільщиков з позивним "Джус".

На початку січня 2024 року загинув 23-річний український пілот бойового літака МіГ-29 Владислав Залістовський на позивний Blue Helmet.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.02.2024 02:01