Фото: bukinfo / ілюстративне

Рашисти на окупованих територіях замінюють українських священиків на московських попів

Загарбники примусово долучають релігійні громади Української православної церкви Московського патріархату до складу Російської православної церкви. Тих священників, які відмовляються йти на співпрацю з окупантами, замінюють на відряджених попів із РПЦ.

Про це повідомляє Центр національного спротиву. За даними джерела, представники РПЦ також обіймають посади в інших церковних громадах на окупованих територіях, наприклад, в захоплених храмах Православної церкви України. 

За інформацією Нацспротиву, особлива увага при цьому приділяється Маріуполю. Водночас так звані священники з РПЦ займаються агентурною діяльністю на тимчасово захоплених землях, збираючи дані про патріотично налаштованих парафіян та священнослужителів. Ці дані потім передаються спецслужбам Російської Федерації.

Нагадаємо, народна депутатка від "Голосу" Юлія Клименко, заявила, що у парламенті можуть найближчим часом розглянути питання щодо заборони діяльності Української православної церкви Московського патріархату. Для цього у Верховній Раді зібрали необхідну кількість підписів. Вона наголосила, що зібрано 226 підписів нардепів за звернення до голови Ради Руслана Стефанчука про внесення до зали на голосування заборони УПЦ МП.

Раніше голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук заявляв, що у парламенті навряд чи знайдуться необхідні 226 голосів для заборони діяльності Української православної церкви Московського патріархату, якщо відповідні законопроекти будуть винесені на голосування. За його словами, тоді відбувалася внутрішня дискусія між усіма партіями у Верховній Раді.

Варто відзначити, що українські храми поступово виходять із підпорядкування Московському патріархату. На Київщині ще дві парафії увійшли до складу Переяславсько-Вишневської єпархії Православної Церкви України (ПЦУ).

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.10.2023 07:23