Фото: ПЦУ

Релігійне свято 31 січня: кого сьогодні вшановують християни за новим церковним календарем

У середу, 31 січня, за новим церковним календарем християни святкують день пам'яті мучеників-безсрібників Кіра та Іоанна. Їх було зараховано до числа святих через те, що вони постраждали за свою віру у Христа.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про Кіра та Іоанна

Кір жив в Олександрії та був лікарем. Він лікував людей безкоштовно. Також він проповідував Євангеліє, навернув до Христа багато язичників. Святий вважав, що потрібно зцілювати не лише від тілесних, але й від душевних мук. Коли цар Діоклетіан почав гоніння християн, Кір поїхав до Аравійської пустелі, де став відлюдником. Однак навіть там він продовжував зцілювати людей молитвою.

Фото: religions.unian.uа

Фото: religions.unian.uа

Іоанн жив в той самий час в місті Едесс. І почув він якось про святого Кіра та й захотів його знайти та стати вірним послідовником. Так він і зробив. Почули якось безсрібники, що в Єгипті схопили християнку з її трьома дочками. Поїхали Кір та Іоанн на допомогу, побоюючись, що жінка зречеться Господа від страшних мук. Вони відвідали її у в'язниці, де зміцнили дух. Дізнався про це правитель міста заарештував чоловіків. А потім піддав їх страшним мукам та стратив.

Чи обов'язково дотримуватися новоюліанського календаря

Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше ми публікували усі головні церковні свята, які припадають на лютий 2024 рокуТак, в останній зимовий місяць українці будуть святкувати велике церковне свято — Стрітення Господнє.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Lifestyle, 31.01.2024 09:43