Фото: Pixabay

Релігійне свято 8 лютого: кого сьогодні вшановують християни за новим церковним календарем

У четвер, 8 лютого, за новим церковним календарем віряни вшановують пам'ять великомученика Феодора. За його милосердя Бог просвітив його досконалим пізнанням християнської істини.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про великомученика Феодора

Великомученик Феодор Стратилат походив з міста Євхаїт. Він був наділений багатьма дарами та прекрасною зовнішністю. Хоробрість святого воїна стала відома багатьом після того, як він вбив величезного змія, який жив у прірві на околицях міста та нападав на людей та тварин, тримаючи в страху всіх мешканців. 

Святий Феодор, озброївшись мечем і молитвою до Господа, переміг його, прославивши серед людей ім'я Христове. За свою відвагу він був призначений воєначальником в місті Гераклії. Невдовзі майже всі місцеві мешканці прийняли християнство. В цей час імператор Лікіній почав гоніння на християн. Серед них опинився і Феодор. Проте святий сам запросив Лікінія до Гераклії, пообіцявши йому принести жертву язичницьким богам. Для здійснення цієї пишної церемонії він побажав зібрати всі золоті й срібні статуї богів, які були в місті.

Засліплений ненавистю до християнства, Лікіній повірив словам Федора. Проте його сподівання були обмануті: заволодівши ідолами, святий Феодор розбив їх на друзки та роздав жебракам. За це його жорстоко катували. Ідучи на страту, святий мученик одним лише словом відчиняв двері в'язниці та звільняв ув'язнених. Люди, що торкалися до його риз і  тіла, миттєво зцілювалися від хвороб і звільнялися від нечистої сили. За наказом царя святому Феодору відрубали голову.

Великомученик Феодор

Великомученик Феодор. Джерело: pravlife.org

Варто зазначити, що митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше ми публікували усі головні церковні свята, які припадають на лютий 2024 року. Так, в останній зимовий місяць українці будуть святкувати церковне свято — мучеників Памфіла та Порфирія.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Lifestyle, 08.02.2024 08:25