Фото: Pixabay

Різдво Івана Хрестителя: історія та традиції свята

У понеділок, 24 червня, християни східного обряду відзначають Різдво Іоана Хрестителя (Предтечі), яке належить до дванадесятих свят. Цей день збігається з народним святом Івана Купала. 

TrueUA розповідає про історію та традиції цього дня. 

Різдво Івана Хрестителя: історія свята

Іоанн Хреститель — один із найбільш шанованих християнських святих. Він передбачив прихід Ісуса Христа. Святий відомий своїм хрещенням Ісуса у річці Йордан та його проповідями про покаяння.

Великий пророк народився в сім’ї праведних Захарії і Єлизавети. Іоанн з’явився на світ на шість місяців раніше Ісуса Христа та був його родичем по материнській лінії. Предтечею його називають тому, що він прийшов перед Христом, Хрестителем — бо хрестив Спасителя.

Іоанн Хреститель жив дуже скромно, харчувався медом та сараною. Перш ніж піти проповідувати, він багато років мешкав у пустелі, зокрема, постив і молився. Коли йому виповнилося 30 років, Господь звелів Іоанну вийти з пустелі та проповідувати пришестя Христа. Він хрестив людей на річці Йордан, що було прообразом сучасного Хрещення. Одного разу до нього прийшов Ісус Христос, якого Іоанн також хрестив.

Хрещення Ісуса

Хрещення Ісуса. Джерело: val.ua

Іоанн Предтеча помер мученицькою смертю. Цар Ірод Антипа ув’язнив пророка за те, що той викрив його злочинний шлюб з Іродіадою. На бенкеті на честь дня народження дочка Іродіади Соломія танцювала для Ірода, і це дуже сподобалося царю. За танець мати намовила її попросити в Ірода смерті пророка. Іоанну Хрестителю відтяли голову, і Соломія принесла її на тарілці Іродіаді. 

Відзначаючи Різдво Івана Хрестителя, християни вшановують його роль як пророка та передвісника Ісуса Христа, а також його відданість Божому заповіту та служіння.

Традиції цього дня

  • На Різдво Іонна Предтечі християни відвідують церковні служби.
  • У це свято рекомендується молитися за покаяння, здоров’я та радість.
  • На Іона Предтечі варто робити добрі справи, допомагати бідним, хворим та нужденним. 

Заборони у цей день

  • Рекомендується утриматися від використання ножа для різання чого-небудь круглого, наприклад, хліба.
  • Заборонено сваритися та лихословити.
  • Не варто важко фізично працювати.
  • Не можна займатися рукоділлям.

Нагадаємо, раніше ми публікували усі головні церковні свята, які припадають на червень 2024 року. У перший місяць Нового року українці будуть святкувати День Трьох святих: Василя Великого, Григорія Богослова, Івана Золотоустого.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Lifestyle, 24.06.2024 06:30