Фото: Pixabay

Російські фейкороби поширюють дезінформацію про борг України перед ЄС в $700 млрд

У соціальній мережі TikTok поширюється ролик із фрагментом інтервʼю президента України Володимира Зеленського про буцімто величезні борги за війну. Насправді це є черговою російською ІПСО, що має на меті посіяти ворожі настрої серед українців та дестабілізувати ситуацію в країні.

Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки на каналі в Telegram.

Як зазначають у Центрі із посиланням на інформацію VoxCheck, станом на 30 вересня 2023 року державний та гарантований державою борг становить 133,6 мільярдів доларів, з них 26,47 мільярдів доларів  — борг Євросоюзу. 

Цифра в 700 мільярдів доларів, якою маніпулюють росіяни, ймовірно, відповідає заборгованості уряду України перед Національним банком, який є найбільшим кредитором держави. До того ж йдеться не про долари США, а українські гривні.

Нагадаємо, раніше російські пропагандисти розганяли ІПСО, в якій намагалися дискредитувати владу за "тотальну корупцію". Тоді фейкороби Кремля отримали з Москви свіжі вказівки "топити" Україну за корупційні справи — від побутового рівня до загальнодержавного. 

Днями російська пропаганда здійснила черговий вкид, звинувативши очільника Головного управління розвідки Кирила Буданова в отруєнні своєї дружини Маріанни "на підставі ревнощів". "Рупори" Кремля цинічно натякнули на те, що Маріанна Буданова нібито могла зраджувати чоловіку, адже разом з нею отруїлися кілька чоловіків — високопоставлених чиновників ГУР.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 01.12.2023 04:45