Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Російські прикордонники прибрали з естонських вод на річці Нарва буї, що маркують русло

Російські прикордонники самовільно прибрали з естонських вод на річці Нарва буї, що маркують судноплавне русло. Естонія чекає від Росії пояснень щодо цього інциденту.

Про це повідомляє ERR.

За словами голови Бюро прикордонної охорони Ідаської префектури Ееріка Пургеля, Естонія щорічно встановлює відповідні буї перед початком літа, іноді зі змінами — оскільки глибина річки у тій чи іншій зоні змінюється. 

"До початку війни в Україні встановлення цих буїв відбувалося переважно за взаємною згодою, але з 2023 року Росія не погоджує з естонськими позиціями щодо розгортання буїв. Ми вирішили поставити плавучі знаки на літній сезон згідно з угодою 2022 року, тому що вони потрібні, щоб уникнути навігаційних помилок, щоб наші рибалки та відпочивальники не потрапили в російські води помилково", — сказав Пургель.

Проте російська сторона заявила, що цьогоріч не згодна з місцем встановлення близько половини із 250 буїв. Відтак, у ніч на 23 травня російські прикордонники зняли 24 буї, частина з яких належали до тих, зі встановленням яких Росія не погоджувалася. 

"Департамент поліції та прикордонної охорони зв’язався з російською прикордонною службою та вимагає пояснень щодо зняття буїв, а також їхнього повернення. Департамент чекає від Росії доказів того, що раніше погоджений фарватер змінився, і якщо докази не будуть надані, ми продовжимо встановлення буїв", — додав Пургель. 

На цей інцидент відреагувала і прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас. Посадовиця заявила, що точні обставини, того що сталося, наразі з'ясовуються.

"Ми підходитимемо до цієї проблеми тверезо, врівноважено, за необхідності також у контакті з союзниками. Ми бачимо ширшу схему, коли Росія намагається своїми діями сіяти тривогу", — сказала Каллас.

Нагадаємо, за даними аналітиків американського Інституту вивчення війни, Естонія, можливо, розглядає можливість відправлення своїх військ до українських тилів, щоб звільнити українські сили для передислокації до критичних районів театру воєнних дій.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 23.05.2024 18:18