Фото: РИА Новости

Російські пропагандисти сфальсифікували інтерв'ю глави МАГАТЕ: в ISW назвали мету окупантів

Російське державне видання сфальсифікувало інтерв'ю генерального директора Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаеля Маріано Гроссі, щоб звинуватити Україну в ударах по окупованій Росією Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС) у спробі узаконити незаконну окупацію України. 

Про це повідомляють аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Гроссі заявив 15 червня, що він не буде присутній на Глобальному саміті світу 16–17 червня у Швейцарії, щоб "не змішувати політичні міркування з технічною роботою [МАГАТЕ]", але дав інтерв'ю кремлівському виданню "Известия", яке було опубліковано 17 червня. Глава МАГАТЕ розповів "Известиям", що невстановлені особи напали на інспекторів та експертів МАГАТЕ на ЗАЕС і порушили або скомпрометували основні засади агентства щодо забезпечення безпечної експлуатації станції. Гроссі заявив, що мали місце невстановлені удари дронів по ЗАЕС і що МАГАТЕ не може ідентифікувати винних, оскільки важко визначити місця запуску дронів або визначити походження дронів на основі уламків. 

Маріано Гроссі розповів про удари по ЗАЕС 7 квітня, але не уточнив, за оцінкою МАГАТЕ, чи це були українські, чи російські удари. Однак "Известия" вставили редакційну замітку, в якій стверджується, що українські сили завдали "безпрецедентних" ударів по ЗАЕС 7 квітня, щоб прямо заявити, що Гроссі обговорював українські удари по ЗАЕС. На той час МАГАТЕ, зокрема, утримувалося від покладання відповідальності за удари 7 квітня. Використання "Известиями" інтерв'ю Гроссі, в якому він прямо підкреслив, що МАГАТЕ не може визначити причину ударів по ЗАЕС, є частиною зусиль Росії з використання російського фізичного контролю над ЗАЕС, щоб змусити агентство зустрітися з російськими офіційними особами, узаконити окупацію Росією ЗАЕС та, як наслідок, окупацію Росією на території України.

Раніше повідомлялось, що МАГАТЕ упродовж тривалого часу підтримувало дослідників у сфері ядерної енергетики з Ірану. Також їх відправляли на навчання до Російської Федерації.

Нагадаємо, раніше видання Reuters із посиланням на конфіденційні документи МАГАТЕ, які є у розпорядженні журналістів агенції заявило, що Іран збільшує свої запаси урану, збагаченого майже до збройового рівня, тоді як переговори Міжнародного агентства з атомної енергії з Тегераном на цю тему зайшли в глухий кут.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.06.2024 06:27