Юрій Бєлоусов. Джерело: "Радіо Свобода"

Російські військові отримують прямі накази від командирів про розстріл полонених, — прокурор

Командири російської армії, ймовірно, віддають прямі накази про розстріли українських полонених. Про це, зокрема, свідчать непоодинокі випадки вбивств, що сталися останнім часом.

Про це заявив керівник Департаменту Офісу генерального прокурора з протидії злочинам, вчинених в умовах збройного конфлікту, Юрій Бєлоусов у коментарі "Радіо Свобода".

"З кінця листопада минулого року кількість таких випадків зростає. Це свідчить про те, що такі дії підтримує вище керівництво Збройних сил Росії", — зазначив він.

За його словами, якби це був поодинокий випадок, то бачили би дії конкретного солдата, які би виходили за межі прояву тенденційних випадків.

"Зараз же, враховуючи географію та кількість випадків за останній час, це однозначно підтримує вище керівництво", — зазначив керівник Департаменту Офісу генерального прокурора з протидії злочинам, вчинених в умовах збройного конфлікту.

За словами Бєлоусова, командири окупантів не лише не запобігають таким практикам, а, судячи з усього, максимально їх підтримують.

"І, найімовірніше, віддають прямі накази на здійснення таких дій", — підсумував прокурор.

Цього року в мережу неодноразово потрапляли відеопідтвердження розстрілів українських полонених рашистами. Це, зокрема, сталося в Авдіївці, під Бахмутом на Донеччині та в Роботиному Запорізької області.

Нагадаємо, раніше уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявляв, що такі випадки необхідно зафіксувати як чергове порушення Росією норм міжнародного гуманітарного права.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.02.2024 13:33