Російський олігарх Герман Хан. Джерело: Bloomberg

Російський олігарх, який має зв'язок із Путіним, програв суд про зняття санкцій у ЄС

Співзасновник інвестиційної компанії LetterOne Герман Хан програв судовий процес проти санкцій Євросоюзу через його тісні зв'язки з президентом Володимиром Путіним та впливову роль у Росії. Європейський суд у Люксембурзі відхилив його скаргу.

Про це повідомив Bloomberg. Журналісти видання зазначили, що Хан відомий своєю компанією LetterOne, що базується в Люксембурзі. Її він заснував 2013 року разом із партнерами Михайлом Фрідманом, Олексієм Кузьмичовим і Петром Авеном. Усі вони вийшли з ради директорів після того, як у березні 2022 року зазнали санкцій.

Хана внесли до списку санкцій ЄС за його роль в "Альфа-групі", яка разом зі своїми партнерами контролює найбільшого російського рітейлера та приватний банк. У Євросоюзі заявили, що Хан "підтримує тісні стосунки" з Путіним і "продовжує надавати йому значні послуги". Власники групи також отримали "ділові та юридичні вигоди від цих взаємин".

ЄС ввів санкції проти 1 800 осіб та організацій з моменту нападу Росії на Україну, розпочинаючи з анексії Криму 2014 року та закінчуючи вторгненням до країни у лютому минулого року.

Апеляції в судах ЄС щодо санкцій можуть тривати роками та рідко закінчуються перемогою. Колишній президент України Віктор Янукович і його син залишаються у списку санкцій Євросоюзу з 2014 року навіть після того, як виграли декілька судових апеляцій.

В Україні група "Альфа" володіла одним із найбільших банків - "Альфа-банком", який після початку війни перейменували на "Сенс Банк". 2023 року банк націоналізували. У НБУ зазначали, що колишні власники "Сенс Банку" мають зв'язок з режимом країни-агресора, а також до них застосували санкції в ЄС, Великій Британії, Канаді, Швейцарії, Австралії, Новій Зеландії, які передбачають блокування активів.

Нагадаємо, нещодавно стало відомо, що існує висока ймовірність прийняття санкцій щодо "Київстару". За попередньою інформацією, йдеться навіть про подальшу конфіскацію компанії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 29.11.2023 12:21