Борис Пісторіус. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Росія через кілька років буде здатна напасти на територію НАТО, — Пісторіус

Москва зробила ставку на військову економіку та, ймовірно, що через кілька років зможе атакувати країну-члена Північноатлантичного альянсу

Про це у Бундестазі під час обговорення бюджету на 2025 рік повідомив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус, пише "Укрінформ".

Так, за його словами, безпекова ситуація залишається в осяжному майбутньому дуже серйозною. Берлін має виходити з того, що російська армія до 2026 року виросте більш ніж на 30%, до 1,5 мільйона солдатів.

"Росія зробила ставку на військову економіку та зможе, ймовірно, за кілька років підготувати своє військо так, що воно буде спроможне напасти на територію НАТО", — зауважив він.

Міністр додав, що його країна робить все можливе, щоб посилити власну обороноспроможність, а також продовжувати підтримку України у її захисті від російського вторгнення. Пісторіус наголосив, що Берлін цього року передасть Києву чотири системи Iris-T, п’ять зенітних самохідних артилерійських установок Gepard та велику частину з обіцяних 12 гаубиць Panzerhaubitze 2000. Він зауважив, що також Німеччина надасть українській армії бойові дрони, кілька тисяч боєприпасів для артилерії та танків й до 40 танків Leopard 1A5 і 20 бойових машин піхоти Marder.

За словами посадовця, Німеччина залишається надійним партнером України. Втім, він зауважив, що для того, щоб ця допомога залишалась такою ж значною, треба більше фінансування, але в проекті на наступний рік на потреби оборони та безпеки Німеччини передбачено загалом понад 75 мільярдів євро, що менше, ніж просив Пісторіус.

"Цього року вперше на оборону буде виділено понад 2% ВВП держави, але в майбутньому ця частка має бути ще збільшена", — наголосив він.

Нагадаємо, у серпні Німеччина надала Україні пакет військової допомоги. Київ отримав систему протиповітряної оборони IRIS-T, евакуаційну машину Bergepanzer 2, безпілотники-розвідники, безпілотні надводні кораблі, інженерні екскаватори, а також інші речі, які потрібні на фронті. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 12.09.2024 08:53