Фото: Getty Images \ Global Images Ukraine

Росія готується до нового наступу влітку: висновок ISW

Російські сили, швидше за все, продовжать наступальні операції щодо дестабілізації українських оборонних ліній навесні 2024 року, а також підготуються до прогнозованого нового наступу влітку. 

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Надання допомоги Заходу в галузі безпеки, ймовірно, відіграє вирішальну роль у спроможності України утримувати територію зараз і відбивати новий наступ Росії найближчими місяцями. Російські сили намагаються зберегти темпи своїх наступальних операцій по всьому Сходу України, намагаючись перешкодити українським силам стабілізувати свої оборонні лінії. Російські війська особливо концентруються на просуванні якнайдалі на захід від Авдіївки, перш ніж українські війська зможуть встановити в цьому районі важкопрохідну лінію. 

Головнокомандувач України генерал-полковник Олександр Сирський заявив 15 березня, що російські війська сконцентрували свої зусилля на Авдіївському напрямку та проводять щоденні механізовані та піхотні атаки, намагаючись прорвати оборону. Хоча українським силам нещодавно вдалося сповільнити наступ росіян на захід від Авдіївки, повсюдна нестача матеріальних засобів, спричинена затримками із західною допомогою в галузі безпеки, мабуть, змушує Україну віддавати пріоритет обмеженим ресурсам на критичних ділянках фронту, збільшуючи ризик прориву Росії на інших ділянках фронту. 

Російські сили продовжать використовувати переваги наявністю ініціативи на всьому театрі воєнних дій для динамічної переоцінки своїх наступальних зусиль цієї весни та влітку, ймовірно, сподіваючись скористатися можливою вразливістю України. Російські війська, можливо, робитимуть спроби прориву доти, як складні погодні та ландшафтні умови навесні, мабуть, обмежуватимуть ефективний механізований маневр з обох боків лінії та ще більше обмежуватимуть російські можливості здійснювати значні тактичні успіхи, поки земля ще волога.

Проте російські війська й раніше активізували наступальні операції в аналогічних умовах, і можуть спробувати зберегти темп своїх наступальних операцій до весни, незалежно від складних погодних та рельєфних умов, щоб скористатися нестачею української техніки до того, як до країни прибуде обіцяна західна допомога у сфері безпеки.

Нагадаємо, за даними Інституту вивчення війни, здатність Росії досягти значних успіхів на полі бою, як і раніше, залежить від рівня підтримки України з боку Заходу, а затримки, що продовжуються у сфері безпеки підвищать ризик оперативних значущих успіхів Росії в довгостроковій перспективі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.03.2024 07:01