Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

В ISW розповіли, від чого залежить успішність російського наступу на Сході України

Здатність Росії досягти значних успіхів на полі бою, як і раніше, залежить від рівня підтримки України з боку Заходу, а затримки, що продовжуються у сфері безпеки підвищать ризик оперативних значущих успіхів Росії в довгостроковій перспективі. 

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

На думку аналітиків, нестача українських матеріальних засобів, що виникла через затримки із західною допомогою в галузі безпеки, може зробити нинішню українську лінію фронту більш крихкою, ніж можна було б припустити щодо повільного наступу Росії в різних секторах. Добре забезпечені українські сили довели, що вони можуть завадити російським силам здобути навіть незначні успіхи під час великомасштабних російських наступальних зусиль, і немає жодних підстав сумніватися в тому, що українські сили за достатньої допомоги з боку Заходу зможуть стабілізувати нинішню лінію фронту. 

Складні погодні та ландшафтні умови навесні 2024 року, ймовірно, обмежуватимуть ефективний механізований маневр по обидва боки лінії та ще більше обмежуватимуть можливості Росії здійснювати значні тактичні успіхи, поки земля ще вогка. Російські сили, ймовірно, залучатимуть тактичні та оперативні резерви для підтримки темпу своїх наступальних операцій, щоб скористатися поточними перевагами проти погано забезпечених українських сил, перш ніж наземні умови уповільнять загальний темп бойових дій в Україні. 

Російські сили можуть також спробувати зберегти темпи своїх наступальних операцій до весни 2024 року, попри складні погодні та ландшафтні умови, щоб скористатися нестачею української техніки до того, як обіцяна допомога західних сил безпеки прибуде до України. Повідомляється, що російські війська готуються до нової наступальної операції наприкінці травня чи влітку 2024 року, і допомога Заходу у забезпеченні безпеки України, ймовірно, відіграє значну роль у визначенні перспектив цих зусиль.

Варто зазначити, що у лютому президент Чехії Петр Павел заявив, що його країна знайшла 800 тисяч артилерійських боєприпасів на військові потреби України: півмільйона калібру 155 міліметрів і 300 тисяч калібру 122 міліметри. Однак для їхньої закупівлі знадобилися кошти. Ініціативу підтримали Німеччина, Латвія, Литва, Нідерланди, Данія, Канада, Франція й інші країни. Днями Павел заявив, що союзники вже знайшли майже всі необхідні кошти для закупівлі анонсованої партії.

Нагадаємо, 12 березня прем'єр-міністр Чехії Петро Фіала заявив, що Чехія вирішила розширити свою ініціативу з допомоги Україні. Крім закупівлі 300 тисяч одиниць артилерійських боєприпасів калібру 122 міліметри для Збройних сил України у третіх країн, Прага пообіцяла ще 200 тисяч одиниць у необов'язковому порядку.

Своєю чергою радник прем'єр-міністра Чехії з національної безпеки Томаш Пояр заявив, що закуплені у третіх країн світу 800 тисяч артилерійських снарядів можуть надійти в Україну у червні цього року. Таким чином з ініціативи чеського лідера вдасться зробити те, що не реалізував Європейський Союз.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 15.03.2024 05:43