Джон Кірбі. Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Росія, Китай та Північна Корея посилюють співпрацю, — Білий дім

Білий дім спостерігає чіткі ознаки, що уряди Росії, Китаю та Північної Кореї, які не задоволені нинішнім світовим порядком, заснованим на правилах, намагаються поглибити зв’язки між собою.

Відповідну заяву у вівторок, 19 грудня, зробив координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі. Брифінг транслювався на YouTube-каналі Білого дому США.

"Ми бачимо зростаюче прагнення Росії й Китаю, а також певною мірою й Північної Кореї, збільшити та покращити свої зв’язки один з одним", — зауважив представник адміністрації США.

Кірбі наголосив на тому, що "порядок, який заснований на правилах — має значення", а також, що існують певні країни, які хотіли б діяти всупереч цьому порядку. Саме тому, за його словами, президент США Джо Байден продовжує працювати над зміцненням альянсів, а також партнерства в Індо-Тихоокеанському регіоні до належного рівня.

Окремо Джон Кірбі зазначив, що США наразі не мають підтверджень, які вказували б на те, що Китай передає Росії летальну допомогу.

Нагадаємо, у Білому домі зробили гучну заяву щодо припинення підтримки України. За словами представника Білого дому Джона Кірбі, Російська Федерація вийде на кордони Північноатлантичного союзу (НАТО), якщо підтримка України від США припиниться. Це активує П'яту статтю Статуту Альянсу, що призведе до кривавих наслідків для американських військ. 

Він наголосив, що президент Росії Володимир Путін розраховує на те, що США припинять підтримку України й це стане для нього великим подарунком. Кірбі переконаний, що якщо Путін завоює Україну, то опиниться на порозі НАТО.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 20.12.2023 10:08