Фото ілюстративне. Джерело: gur.gov.ua

Росія надає перевагу війні, а не освіті й охороні здоров’я: британська розвідка проаналізувала бюджет РФ на 2024 рік

Витрати російського уряду все більше зосереджуються на війні проти України. Запропонований державний бюджет на 2024 рік передбачає збільшення запланованих витрат на оборону приблизно на 68% порівняно з тими, які виділяли на 2023 рік. Це означає, що витрати на оборону на 2024 рік — близько 6% ВВП.

Про це повідомило Міністерство оборони Великої Британії з посиланням на дані розвідки.

"Навпаки, витрати на освіту й охорону здоров’я заморожені на 2023 рік, що означає реальне скорочення витрат через інфляцію. Потрібні додаткові витрати для фінансування виплат і витрат на медичне обслуговування для поранених солдатів, кількість яких зростає, та сімей загиблих під час війни", — йдеться в повідомленні.

Британські розвідники додають, що понад половину бійців, які отримали настільки серйозні поранення, що потребують тривалої медичної допомоги, втратили кінцівки, при цьому кожен п’ятий потребує ампутації верхньої кінцівки. Таку інформацію підтвердив 17 жовтня 2023 року й заступник міністра праці Росії Олексій Вовченко.

"Ці поранені солдати майже напевно потребуватимуть довічного лікування. Постійне збільшення військових витрат, найімовірніше, сприятиме інфляційному тиску в Росії", — зробили висновок британські фахівці.

За їх словами, постійне збільшення військових витрат змусило би російський уряд ухвалювати важкі рішення щодо фінансування війни, що, ймовірно, посилить фінансовий тиск на російський бізнес.

"Проте будь-яке суттєве скорочення військових витрат у майбутньому, швидше за все, усуне все більший рушійний фактор російської економічної діяльності в умовах санкцій", — зробили висновок у Міністерстві оборони Великої Британії.

Інфографіка: Міністерство оборони Великої Британії

Інфографіка: Міністерство оборони Великої Британії

Нагадаємо, у вересні Bloomberg повідомляв, що Російська Федерація планує суттєво збільшити військові витрати 2024 року. Витрати складатимуть 6% валового внутрішнього продукту. За даними джерела, витрати на війну 2023 року складали 3,9%. Водночас, згідно з проектами бюджетних планів, секретні військові витрати майже подвояться, оскільки Москва продовжує уникати пильної уваги до наслідків війни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 23.10.2023 09:39