Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Росія почала постачати нафту до Північної Кореї в обхід санкцій ООН, — FT

Росія в обхід санкцій Організації Об'єднаних Націй почала постачання нафти до Північної Кореї. Відомо, що прямі поставки почалися 7 березня.

Про це повідомляє Financial Times.

Згідно зі супутниковими знімками, які надав британський аналітичний центр RUSI, як мінімум п'ять танкерів, що належать Північній Кореї, вирушили цього місяця по нафтопродукти до порту "Східний", що розташований на Далекому Сході Росії. 

"Судна, які ми бачили на російських терміналах, є одними з найбільших за вантажопідйомністю у північнокорейському флоті, і вони постійно заходять і виходять з порту.
Деякі з цих суден мають спеціальний припис ООН, що означає, що вони не повинні навіть заходити в іноземні порти"
, — говорить науковий співробітник RUSI Джозеф Бірн. 

Варто зазначити, що Рада Безпеки ООН, за згодою Москви, запровадила суворе обмеження на продаж КНДР нафти у 2017 році у відповідь на ядерні випробування Пхеньяна.

Як зауважує старший науковий співробітник Інституту стратегії національної безпеки Південної Кореї Го Мьон Хьон, пряме постачання нафти та нафтопродуктів із країни-агресора сприятимуть стабілізації північнокорейської економіки, оскільки в умовах санкцій Пхеньян був змушений значно переплачувати за постачання необхідних нафтопродуктів. 

"Але тепер, схоже, КНДР забезпечила собі стабільне постачання нафти або з великою знижкою, або в якості прямої оплати за озброєння, яке вона постачає до Москви. 
Це вивільнить ресурси для збройних сил Північної Кореї і її ядерної програми"
, — підкреслює експерт. 

Нагадаємо, раніше США закликали Україну припинити удари по російських нафтопереробних заводахАтаки українських безпілотників на російську енергетичну інфраструктуру можуть призвести до зростання світових цін на нафту та бензину.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 26.03.2024 13:14