Фото: Presidency | South Africa

Росія погрожувала війною ПАР у разі арешту Путіна на саміті БРІКС, — Рамафоса

Президент Південної Африки Сиріл Рамафоса заявив, що Кремль погрожував йому війною, якщо російського диктатора Володимира Путіна арештують під час саміту БРІКС.

Про це пише африканське видання IOL.

У вівторок, 18 липня, Високий суд Південного Гаутенга в Йоганнесбурзі постановив оприлюднити конфіденційне зізнання Рамафоси, яке він подав у відповідь на наказ МКС про арешт Путіна, якщо той прибуде до Південної Африки на саміт БРІКС у серпні.

Президент заявив суду, що заява прокуратури була "повністю некомпетентною", і підкреслив, що Путіна мали арештувати саме у випадку, якщо той прибуде на саміт.

"На даний момент немає жодної юридичної підстави, яка могла б стати причиною для арешту та видачі президента Путіна. Кабінет міністрів визначив, що саміт БРІКС буде проведено таким чином, щоб Південна Африка дотримувалася своїх міжнародних і юридичних зобов’язань", — йдеться у заяві Рамафоси.

Зазначається, що він не хотів, щоб громадськість дізналась про цю заяву, щоб зберегти конфіденційність у комунікації з Міжнародним кримінальним судом. Проте Високий суд із цим не погодився. 

Зокрема, він аргументував, що за Конституцією ПАР, має захищати національний суверенітет, мир і безпеку держави, а також реалізовувати права її громадян.

Саміт БРІКС

БРІКС — неформальне об'єднання, до складу якого входять Бразилія, Росія, Індія, Китай та Південно-Африканська Республіка.

Саміт БРІКС запланований на 22-24 серпня. ПАР при цьому ратифікувала Римський статут, а оскільки Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Володимира Путіна у справі про незаконну депортацію українських дітей, керівництву країни постійно ставлять запитання, чи готові вони виконати вимоги ордера й заарештувати Путіна. Але поки Південна Африка не висловлювала готовності зробити це.

Нагадаємо, 17 червня під час візиту до України президент Південної Африки Сиріл Рамафоса заявив, що влада країни обговорює участь російського диктатора Володимира Путіна в саміті БРІКС у серпні. І це попри те, що ПАР зобов'язана арештувати його за ордером Міжнародного кримінального суду.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 18.07.2023 20:59