Фото: соцмережі

Росія створила десятки таборів для "перевиховання" українських дітей: які мотиви в окупантів

Російські загарбники "перевиховують" депортованих українських дітей у спеціально створених таборах. Рашисти створили щонайменше 70 таких локацій.

Таку заяву в ефірі національного телемарафону зробив уповноважений Верховної Ради із прав людини Дмитро Лубінець. За його словами, злочинні табори діють як в самій Росії, так і на тимчасово окупованих територіях.

"Всіх записують, це офіційна навчальна програма на території РФ для українських дітей. Я на цьому наголошую, що саме українських дітей намагаються записати в різні військові організації та провести через подібне "навчання", — наголосив він.

За словами Лубінця, росіяни це роблять не просто свідомо, вони хочуть саме з-поміж українських дітей ростити нове покоління російських військовослужбовців, які в майбутньому повинні знову воювати проти України чи проти інших держав. 

"Таке "яничарство" сучасного світу… Станом на зараз ми можемо казати, що не менше ніж 70 подібних таборів діють на території РФ, на тимчасово окупованих територіях і в Криму", — розповів Лубінець.

Він наголосив, що під "перевиховання" потрапляють не лише хлопці, а й дівчата. Їх навчають розбирати автомат Калашникова, співати російські "патріотичні" пісні та готують до військової "кар'єри".

"Свідомо росіяни вчиняють дії, які направлені на примусове переміщення дітей з однієї етногрупи в іншу. Це є однією з ознак геноциду як воєнного злочину… На жаль, багато міжнародних експертів, які працюють над питанням документування воєнних злочинів, все ніяк не можуть знайти докази вчинення саме злочинів проти людяності, які підпадають під геноцид", — додав уповноважений Верховної Ради із прав людини.

Нагадаємо, 1 вересня у Офісі генерального прокурора розповіли про військові злочини окупантів проти українських дітей. Десятки тисяч дітей, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, щодня переживають нові спроби "перевиховання" та русифікації. 

Правоохоронці зазначають, що за півтора року внаслідок російської агресії щонайменше 503 дитини загинуло, 1117 було поранено, відомо про понад 19500 примусово переміщених дітей. У кримінальних провадженнях зафіксовано руйнування понад 2700 навчальних та виховних закладів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.10.2023 06:38