Фото: glavnoe.in.ua

Росія у 2023 році масово імпортувала мікросхеми зі США та ЄС: Bloomberg оприлюднив суму

Санкції, які були запроваджені проти Російської Федерації через повномасштабне вторгнення, легко обходяться країною-агресором. Про це свідчать цифри, згідно з якими Росія у 2023 році імпортувала сучасних американських та європейських мікросхем на суму понад 1 мільярд доларів.

Відповідну інформацію оприлюднив Bloomberg з посиланням на засекречені дані митної служби Російської Федерації.

За даними джерела, більша частина ввезених Росією напівпровідників та інтегральних схем за перші дев'ять місяців 2023 року були вироблені та компаніями з Євросоюзу та США.

Реакція компаній, чиї мікросхеми потрапили до РФ

Серед компаній, чиї мікросхеми опинилися в Росії, називаються Intel Corp, Advanced Micro Devices та Analog Devices Inc., а також бренди Європи Infineon Technologies AG, STMicroelectronics NV та NXP Semiconductors NV. 

За даними видання, немає жодних припущень, що компанії порушили санкційне законодавство, оскільки дані не вказують на те, хто експортував технології до Росії, звідки вони були відправлені та коли були виготовлені підсанкційні товари.

У вищезазначених компаніях наголосили, що повністю дотримуються санкційних вимог, а також вони припинили бізнес у Росії, коли почалася війна, і запровадили процеси та політику для контролю за дотриманням санкцій.

У Bloomberg додали, що більшість заборонених технологій, які постачаються до Російської Федерації, потрапляють туди через треті країни, такі як Китай, Туреччина та ОАЕ. Американці та європейці намагаються заблокувати ці маршрути, зосередившись на високопріоритетних товарах подвійного призначення та передових технологіях, які виявлені в російській зброї в Україні або необхідні для її виробництва.

Згідно з митними даними за перші дев'ять місяців 2023 року, Росія імпортувала чіпів на 1,7 мільярда доларів, у тому числі на 1,2 мільярда, вироблених 20 компаніями. Решта 500 мільйонів доларів, ймовірно, припадає на менших виробників, у тому числі з ЄС та США.

Нагадаємо, у серпні речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат розповів, що іноземні запчастини є не лише в російських ракетах та ударних дронах, але й в літаках та гелікоптерах держави-агресорки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.01.2024 06:37