Фото: Flickr

Росія у три етапи намагалася заморити українців голодом, докази передадуть у Гаагу, — The Guardian

Юристи-правозахисники й українські прокурори готують досьє воєнних злочинів Росії, перелік яких буде подано до Міжнародного кримінального суду у Гаазі. Звинувачення Росії стосуватимуться навмисного спричинення голоду в Україні під час повномасштабної війни.

Про це повідомляє The Guardian. Cтарший юрист юридичної фірми Global Rights Compliance Юсуф Хан розповів, що "використання їжі як зброї відбувалося в три етапи".

Як Росія намагалася заморити голодом українців

За словами Юсуф Хана, на першому етапі російські загарбники взяли в облогу українські міста, що спричинило ускладнення або припинення постачання туди продовольства. Задокументовано випадок загибелі 20 людей у Чернігові, які стояли в черзі за хлібом 16 березня 2022 року.

Також триває збір даних щодо облоги Маріуполя. Постачання продовольства до міста на Донеччині було припинено, а окупанти заблокували виїзди з міста для людей, які опинились у пастці. 

Другий етап передбачає знищення запасів продовольства і води, а також джерел енергії по всій Україні під час бойових дій. Ворог знищував важливі для цивільного населення об'єкти. Зокрема, Миколаїв залишався без питної води від початку повномасштабного вторгнення після того, як 12 квітня 2022-го російські військові обстріляли водогін, який постачає воду з річки Дніпро на Херсонщині до міста.

Третій етап — спроби Росії запобігти або обмежити експорт українських продуктів харчування.

"Потім ми бачили, як Росія атакувала зернові об'єкти на Дунаї і грала м'язами на Чорному морі", — сказав Хан, посилаючись на повідомлення українських чиновників про те, що наприкінці липня і на початку серпня було знищено 270 тисяч тонн продовольства.

Нагадаємо, міністр оборони США Ллойд Остін під час 19 вересня у Німеччині під час засідання у форматі "Рамштайн" повідомив, що внаслідок російських обстрілів протягом останніх місяців в Україні було знищено щонайменше 280 тисяч тонн зерна. За його словами, цього вистачило б, щоб годувати понад 10 мільйонів людей протягом року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.09.2023 02:07