Фото: МЗС

"Росія вбила "зернову угоду": Кулеба прокоментував вихід Кремля із Чорномоської ініціативи

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Росія "вбила "зернову угоду", і це матиме вплив на життя десятків мільйонів людей у всьому світі. Зокрема, йдеться про країни Африки та Азії.

Про це очільник МЗС повідомив у Нью-Йорку на засіданні Ради Безпеки ООН.

"Росія вбила "зернову угоду". Негайним результатом стане зростання цін на продовольство у світі. Це завдасть шкоди найбільш вразливим країнам, переважно в Африці та Азії. Росія має припинити грати в "голодні ігри", — заявив він.

Відтак, Кулеба закликав усі держави-члени ООН твердо вимагати від Росії відновлення участі в угоді та припинення "голодних ігор". Міністр наголосив, що РФ має "тримати політику подалі від глобальної продовольчої безпеки".

Крім того, очільник МЗС наголосив, що Київ хоче, аби всі країни ООН розглянули можливість приєднання до декларації G7 про гарантії безпеки для України.

"Поки Україна бореться за своє виживання, здійснюючи самооборону за статтею 51 Статуту ООН, ми постійно чуємо абсурдні заклики до абстрактного миру. Більшість із них насправді мають на увазі не мир, а дещо інше", — заявив глава МЗС.

За словами Кулеба, деякі країни пропонують "сісти за стіл переговорів", "не затягувати війну" або ж взагалі — не надавати Україні військової допомоги у боротьбі з російським агресором. Проте такі заклики лише грають на користь РФ.

"Після опору російській повномасштабній агресії протягом понад півтора року, мій 40-мільйонний народ може відповісти на всі ці пропозиції лише одне: "Ні". Ні  геноциду під виглядом миру. Ні  фальшивому пацифізму, який виправдовує агресора за його злочини. Ні  територіальним поступкам заради ілюзії миру. Ні! Ми будемо боротися і переможемо. Тому що ми хочемо жити", — наголосив він.

Міністр нагадав, що минулого тижня на полях Вільнюського саміту НАТО лідери країн G7 погодили спільну декларацію, в якій пообіцяли підтримувати Україну доти, поки вона не приєднається до Альянсу.

"Відтоді до них приєдналися ще десять країн. Я закликаю кожну державу-члена ООН розглянути можливість приєднання до декларації "Групи семи", яка є відкритою для підписання. Зробіть особистий практичний внесок у безпеку України", — сказав Кулеба.

 

Вихід Росії із "зернової угоди": що відомо

У липні 2022 року Туреччина виступила посередником в угоді між Росією, Україною та ООН у "зерновій угоді". Вона означала відновлення експорту української агропродукції Чорним морем через порти "Чорноморськ", "Одеса" та "Південний". У межах цієї угоди відбувалася перевірка кораблів, що прямують до та з українських портів.

16 липня 2023 року з порту Одеси вийшло останнє судно в рамках Чорноморської зернової ініціативи. Напередодні президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган повідомив, що Путін погодився на продовження дії зернової ініціативи. Однак у Кремлі відхрестились від цієї заяви, зазначивши, що ні на що не погоджувалися.

Вже 17 липня Росія заявила, що виходить із "зернової угоди", "відкликає" всі гарантії безпеки судноплавства в Чорному морі й більше не є членом Спільного координаційного центру в Стамбулі.

Президент Володимир Зеленський відреагував на такі заяви Росії, що Україна не боїться погроз, своїми діями РФ розриває угоду з ООН та Туреччиною. До того ж очільник держави зауважив, що дія "зернового коридору" може бути продовжена без Росії — він наказав МЗС підготувати відповідні звернення до ООН та Туреччини щодо продовження дії угоди.

Нагадаємо, у ніч на 17 липня Росія била ракетами й дронами по Миколаєву та Одесі. В Офісі президента вважають, що така атака росіян була ретельно спланованою. Нею Росія намагалась показати, що експорт українського продовольства із Миколаївської та Одеської областей є небезпечним після завершення дії зернової угоди.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 18.07.2023 17:58