Андрій Костін. Джерело: Офіс генерального прокурора

Росія викрадає артефакти в Україні та продає на міжнародному чорному ринку, — Костін

Викрадені з українських музеїв культурні цінності розпочали з’являтися на міжнародному чорному ринку. Росія фактично розкрадає їх, а згодом нелегально продає.

Про це заявив Генеральний прокурор України Андрій Костін в інтерв'ю "Голосу Америки". За його словами, за підтримки генерального прокурора США, проведено зустріч у Вашингтоні зі спеціальною командою ФБР, яка спеціалізується на розслідуванні злочинів, спрямованих проти культурної спадщини.

Костін зазначив, що Росія вдається до крадіжки культурних цінностей, і ці артефакти тепер реалізуються на чорному ринку.

"Крім систематичного знищення культурної спадщини, Росія вдається до ще одного злочину — крадіжки культурних цінностей. Ці артефакти, викрадені з наших музеїв та археологічних пам'яток, тепер з’являються на міжнародному чорному ринку. Ми вже маємо достатньо доказів для відкриття нових кримінальних проваджень щодо цих злочинів", — наголосив генпрокурор України.

Він також відзначив, що завдяки тісній співпраці з ФБР і Міністерством юстиції США вдалося зібрати всі необхідні дані.

"На основі отриманої інформації ми створили спеціальний підрозділ у моєму офісі. Цей підрозділ займається не лише розслідуванням випадків руйнування культурної спадщини внаслідок обстрілів, але й випадками, коли нашу культурну спадщину намагаються незаконно продати за кордоном", — підсумував Костін.

Нагадаємо, в липні перша леді України Олена Зеленська повідомляла, що в Україну з Нідерландів після 10 років судів повернули "скіфське золото". З 5 липня у Києві можна було побачити 565 кримських експонатів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 06.10.2024 16:18