Фото ілюстративне. Джерело: defence-ua.com

Росія застосувала для удару по Україні рідкісну чотиритонну ракету минулого століття, — Defense Express (фото)

За даними українського військового порталу Defence Express, російські окупанти могли використати для удару по Україні ракету П-35. Її прийняли на озброєння ще 1962 року. Вдарити нею могли або з берегового ракетного комплексу "Редут", або з підземного "Об’єкту-100".

Військові експерти Defense Express посилаються на фото з відкритих джерел уламків однієї з ракет, яку знайшли на території України. Це перший відомий випадок використання росіянами такої ракети.

На фото видно уламки П-35, ця ракета відрізняється значними габаритами. Її довжина складає десять метрів, а стартова вага — чотири тонни. Ракету розробили у 50 роках, а прийняли на озброєння 1962 року. Це протикорабельна ракета, тому, ймовірно, рашисти намагалися поцілити нею в об'єкти в південних областях України.

За інформацією експертів Defense Express, безпосередньо П-35 важко впізнати в уламках на фото. Однак ця ракета має доволі специфічну будову крил.

П-35 все ще є на озброєнні Росії, це засіб ураження берегового ракетного комплексу "Редут". Станом на 2021 рік було відомо про 8 пускових. При цьому П-35 використовувалася у стаціонарному комплексі "Утес", який відомий під назвою "Об’єкт-100", він розміщений біля Балаклави. Там пускові ракет сховані під землею та підіймаються лише перед стартом.

Відомо, що Росія мала один такий комплекс на острові Кильдин у Беренцевому морі. Також після окупації Криму під контролем Росії опинився ще один такий комплекс. Він раніше не функціонував, алейого відновили 2016 року.

Крім того, ракети П-35 перебували на озброєнні ракетних крейсерів проекту 58, але всі вони вже списані. Останню модернізацію ракети фіксували 1982 року. Дальність застосування оновленої ракети складає до 300 км, швидкість — до 1 800 км/год, а розмір бойової частини до 930 кг (ФКБЧ 4Г48).

Вона має класичну систему наведення для того часу — інерційну на маршовій ділянці та вмикає активну радіолокаційну головку самонаведення на кінцевій. У ракеті закладено можливість ураження берегових цілей. Однак через систему наведення вони мали би бути радіоконтрастними. Це свідчить про те, що пуски ракет П-35 схожі у застосування з ракетами Х-22.

Нагадаємо, заступник начальника Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький напередодні заявив, що російські окупанти доволі швидко вчаться на своїх помилках і не збирається змінювати свої плани. Тому Україна під час ведення бойових дій не може переходити в "глуху" оборону.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.01.2024 22:57