Фото: ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Росіяни активізувалися в Курській області: в ISW пояснили, чому вони поспішають

Російські війська посилили контратаки у Курській області. Вони намагаються витіснити українські сили до того, як погіршення погодних умов обмежить їхні маневри на полі бою.

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War). Вони посилаються на повідомлення російських військових блогерів про посилені атаки та про нібито просування росіян біля низки населених пунктів у Курській області.

Водночас в ISW зауважили, що не бачили жодних підтверджень заявам про нібито просування росіян у Суджанському районі, чи нібито витіснення українських сил з більшої частини Глушковського району 10 та 11 жовтня, чи про нібито оточення українських військ у Кореневському районі на Курщині.

"Посилені російські контратаки, ймовірно, мають на меті витіснити українські війська з Курської області до того, як погані погодні умови почнуть обмежувати їхні маневри на полі бою. Українські офіційні особи раніше відзначали, що російські війська активізують наступальні операції в Україні, особливо механізовані наступальні операції, щоби скористатися перевагами сухих доріг і місцевості до того, як сезон дощів спричинить багнистість ґрунту. Цілком ймовірно, що цей російський оперативний розрахунок також поширюється на російські зусилля з відвоювання всієї Курської області", — йдеться у звіті аналітиків.

Вони прогнозують, російське військове командування турбує те, що погані погодні умови восени 2024 року та на початку зими 2024-2025 років сприятимуть позиційним боям у Курській області та дадуть українським військам більше часу, щоби краще закріпитися на утримуваних ними позиціях.

"Краще закріплені українські війська з більш розгалуженою фортифікаційною мережею в Курській області, ймовірно, ще більше ускладнять спроби Росії відтіснити українські війська назад через кордон. Російські війська можуть відчувати, що вікно можливостей, щоб витіснити українські сили з Курської області з тим рівнем живої сили та техніки, які росіяни виділили для цього, закривається", — зазначили в ISW.

Нагадаємо, декілька днів тому видання Bloomberg повідомило, що, за оцінками США, українські військові зможуть утримувати територію Курської області не менше, ніж впродовж кількох місяців. Наразі українські сили не мають суттєвих проблем із логістикою й утриманням цих територій, адже російські війська зосередилися на просуванні на Сході України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.10.2024 07:59