Фото: Генштаб ЗСУ

Росіяни намагаються скористатись ключовими перевагами, які склались на лінії фронту: зведення ISW

Російські війська, ймовірно, прагнуть скористатися двома можливостями, що виникли у зв'язку з недавнім початком одночасних наступальних операцій — періодом перед майбутньою весняною відлигою та повільною динамікою надання Україні західної допомоги.

Про це повідомляють аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Україна наближається до сезону бездоріжжя, весняного періоду, коли мерзла зимова земля відтає та ускладнює механізоване пересування по всьому театру військових дій, тим самим уповільнюючи (але, зокрема, не повністю зупиняючи) наступальні операції вздовж лінії фронту. Деякі російські блогери вже повідомляють, що бруд на Півдні України заважає українським силам перекинути нові резерви в Запорізьку область для підкріплення проти російських наступальних зусиль і ці умови також, ймовірно, уповільнять темп російського наступу, оскільки погода продовжує змінюватись. 

Російські війська, ймовірно, намагаються забезпечити тактичний наступ на всьому театрі воєнних дій, у той час, як місцевість і погода в цілому сприяють наступальним діям, щоб виснажити українські сили, що обороняються, а також забезпечити вигідні позиції для майбутніх операцій до того, як почнеться масштабна відлига. Щобільше, російське військове командування, ймовірно, усвідомлює, що допомога у забезпеченні безпеки з боку європейських партнерів України, зокрема обіцяні європейські постачання артилерійських боєприпасів, почне давати ефект у середньостроковій перспективі, ймовірно, до осені 2024 року і намагається скористатися нинішнім озброєнням. Росія жадає чинити тиск на українські війська по всьому театру воєнних дій, тоді як Україна відчуває відносну (але, ймовірно, тимчасову) нестачу артилерії. 

Однак можливе надання більшої допомоги Україні в галузі безпеки з боку Європи не заповнить прогалину у критично важливому устаткуванні, яке створить повне припинення військової допомоги США, особливо в галузі передових систем протиповітряної оборони, таких як ракети класу "земля-повітря" "Патріот". Збільшення допомоги європейській безпеці необхідне, але недостатньо для того, щоб українські сили стабілізували фронт, не кажучи вже про те, щоб повернути собі ініціативу в районах, де чинять тиск російські сили.

Раніше аналітики зазначали, що українські сили, ймовірно, зможуть створити нові оборонні лінії недалеко від Авдіївки, що ймовірно стане кульмінацією російського наступу в цьому районі.

Нагадаємо, Збройні сили України 17 лютого повністю завершили виведення підрозділів з Авдіївки на Донеччині.

Також речник Сил оборони Таврійського напрямку Дмитро Лиховій заявляв, що російські окупанти намагаються наступати на Ласточкине на Авдіївському напрямку. Українські військові тримають там оборону. Підрозділи Збройних сил України вивели з Авдіївки на нові вигідніші позиції.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.02.2024 07:01