Фото: ТСН

Росіяни продають українських військовополонених на "чорному ринку", — ISW

Російські військові на "чорному ринку" продають чеченським формуванням українських військовополонених. Це робиться для того, аби чеченці могли займатись обміном з Україною.

Про це повідомляють аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Зокрема, за даними ISW, британське видання The Times заявило, що український речник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко розповів, що чеченські парамілітарні групи купують українських військовополонених у російських військових частин на "чорному ринку". Далі вони використовують українських полонених для обміну на чеченських, яких утримують у полоні ЗСУ.

У The Times зауважили, що чеченці наразі переважно виконують функції поліції або логістики в тилових районах України, де менше можливостей брати в полон. Відтак, ймовірно, вони користуються послугами "чорного ринку", аби поповнити свій обмінний фонд.

За даними видання, на сьогодні в Женевській конвенції немає статей, які прямо забороняють торгівлю військовополоненими. Проте, можливо, така практика порушує положення про те, що "жодна спеціальна угода не повинна негативно впливати на становище військовополонених".

"Звіти про те, що чеченські підрозділи, очевидно, здійснюють обмін військовополоненими з Україною, свідчать про те, що деякі воєнізовані підрозділи російської армії, як-от підрозділи чеченського спецназу імені Ахмата, ймовірно, не включені до ширшого російсько-українського обміну військовополоненими вищого рівня", — припускають аналітики.

Нагадаємо, у Міністерстві оборони раніше заявили, що в Україні створюють інформаційну систему з питань поводження з військовополоненими. Вона міститиме інформацію про українських військових, які перебувають у полоні Російської Федерації.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.03.2024 07:33