Фото: соцмережі

В Україні створюють інформаційну систему щодо військовополонених: як вона працюватиме

В Україні створюють інформаційну систему з питань поводження з військовополоненими. Вона міститиме інформацію про українських військових, які перебувають у полоні Російської Федерації.

Про це повідомила прес-служба Міністерства оборони України.

"Кабінет міністрів ухвалив постанову, яка затверджує положення про інформаційну систему з питань поводження з полоненими", — йдеться у повідомленні.

Документ унормовує функціонування Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими та електронну взаємодію між зацікавленими органами державної влади. 

База даних інформаційної системи міститиме інформацію про:

  • оборонців України, які перебувають у полоні держави-агресора;
  • цивільних осіб, позбавлених особистої свободи внаслідок збройної агресії;
  • осіб, зниклих безвісти у зв’язку зі збройним конфліктом, воєнними діями, тимчасовою окупацією частини території України.

У міністерстві також зазначили, що ця система удосконалить роботу Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими. Зокрема, унормує діяльність громадських приймалень Координаційного штабу та надасть право щодо функціонування відповідних регіональних центрів. Координаційний штаб також отримуватиме повноваження щодо репатріації тіл (останків) оборонців та розширить можливості щодо повернення з полону цивільних осіб, позбавлених особистої свободи внаслідок збройної агресії.

"Ми пам'ятаємо про кожну людину, яка перебуває в полоні, та робимо все для того, щоб вона повернулася додому. Дуже вдячна Уряду за ухвалення цього рішення — воно допоможе діяти більш системно та оперативно ухвалювати рішення щодо якнайшвидшого повернення з полону оборонців України", — зазначила заступниця міністра оборони України Наталія Калмикова.

Нагадаємо, керівник Департаменту Офісу генерального прокурора з протидії злочинам, вчинених в умовах збройного конфлікту, Юрій Бєлоусов заявив, що командири російської армії, ймовірно, віддають прямі накази про розстріли українських полонених. Про це, зокрема, свідчать непоодинокі випадки вбивств, що сталися останнім часом.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 28.02.2024 00:50