Фото ілюстративне. Джерело: nrcu.gov.ua

Росіяни вивезли з території України ще тисячу дітей, — Лубінець

Росіяни вивезли ще тисячу дітей з окупованої території Херсонської області. Загарбники пояснили це "оздоровленням", яке діти нібито отримають в Кабардино-Балкарії.

Про це заявив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

"За понад два роки від початку повномасштабного вторгнення українських дітей віком від 6,5 до 16 років країна-агресор систематично вивозить за тисячі кілометрів від дому ознайомитися з "красою" російського регіону, який узяв шефство над Херсонщиною", — зазначив він.

За його словами, більшість із цих дітей мають батьків, які, своєю чергою, ймовірно, надають дозвіл на вивезення дитини. Однак наскільки такий вибір є вільним в умовах окупації, залишається відкритим питанням.

"Діти вимушено переймають не лише культуру та традиції ворожої держави. Там залучається потужний ресурс для знищення їх української ідентичності, що є складовою геноцидної політики Російської Федерації", — наголосив Лубінець.

Він акцентував, що такі дії грубо порушують права дітей і міжнародні норми захисту прав людини.

"Україна продовжує наполягати на потребі отримання доступу для міжнародних організацій на тимчасово окупованих територіях і притягненні винних у порушенні прав українських дітей до відповідальності", — підсумував омбудсмен.

Інфографіка Дмитра Лубінця

Інфографіка: Telegram-канал Дмитра Лубінця

Нагадаємо, Українська мережа за права дитини повідомила 18 червня, що до України вдалося повернути 16-річного хлопця, якого потайки в Росію вивезла тітка та примусово оформила йому громадянство країни-агресора.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 27.07.2024 18:17