Фото ілюстративне зі соцмереж

Роспропаганда поширює постановочне відео, на якому нібито українські військові розстрілюють найманців з Африки

Кремлівські пропагандисти поширюють фейкове відео, де начебто українські військові розстрілюють африканських найманців, які дезертували. 

Як повідомляє Центр протидії дезінформації, на відео, яке було зняте у дуже темному приміщенні, можна побачити начебто українських військових та чотирьох темношкірих чоловіків, що стоять на колінах біля стіни.

Зазначається, що голос, який нібито належить українському військовому, на чию нагрудну камеру зняте відео, має явний російський акцент. Чоловік за кадром звинувачує африканців у дезертирстві, після чого "розстрілює їх". Важливо додати, що "розстріляні" африканці стоять перед стіною, яка зроблена з цегли, від якої мали б рикошетити кулі, що було б небезпечно для тих, хто "розстрілював" їх.

Фейк пропаганди

Джерело: Центр протидії дезінформації

"Це відео є черговим фейком, які зараз активно продукує російська пропаганда", — наголосили у ЦПД

Відомо, що до виробництва таких відео причетна студія "Крылья", яка пов‘язана з російським міністерством оборони. Також над таким контентом працюють підрядники, дотичні до "Новоросія ТБ", а поширення на широку аудиторію забезпечують агентства, які взаємодіють з Головним управлінням розвідки Російської Федерації. 

Нагадаємо, 5 червня ЦПД повідомляв, що російські пропагандисти поширюють фейк про те, що в українському сегменті Telegram з'явився бот для доносів на сусідів, які не економлять електроенергію. Зазначається, що ніхто з компетентних структур не створював програм для "доносів на сусідів", а цей бот, який створили росіяни, призначений для збору персональних даних громадян України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 06.06.2024 09:49