Фото: VMSU.info

Розвідка Британії пояснила, чому корабель "Новочеркаськ" був важливим для росіян

Великий десантний корабель Чорноморського флоту Росії "Новочеркаськ" був важливим для російських військових, адже він відігравав велику роль у логістиці ворога. Крім того, армія країни-агресорки мала намір використовувати флот і для проведення військових операції.

Про це повідомило міністерство оборони Британії із посиланням на дані розвідки

Зазначається, що Росія планувала використовувати великі десантні кораблі для проведення значних десантних операцій під час вторгнення. Саме тому подвоїла кількість таких суден у Чорному морі під час підготовки до війни проти України.

"Оскільки війна затягнулася, кораблі стали частіше використовуватися для надання логістичної підтримки. Це важлива роль, оскільки вона посилює життєво важливе та відносно тендітне автомобільне та залізничне сполучення Кримським мостом, який пов'язує Крим з Росією", — зауважують у Міноборони Британії.

Розвідки зауважили, що, ймовірно, на момент удару судно перевозило вибухонебезпечний вантаж, що призвело до потужного вторинного вибуху.

До того ж наголошується, що знищення "Новочеркаська" збільшило кількість втрачених Росією з моменту вторгнення прикордонних кораблів до трьох: "Саратов" затонув 24 березня 2022 року, а "Мінськ" був функціонально знищений в сухому доці 13 вересня 2023 року, а ще два кораблі, ймовірно, були пошкоджені.

Британська розвідка назвала роль судна "Новочеркаськ" для російської армії

Інфографіка: Ministry of Defence

Що відомо про знищення "Новочеркаська"

За даними Повітряних сил ЗСУ, близько 02:30 26 грудня тактична авіація атакувала крилатими ракетами великий десантний корабель Чорноморського флоту Росії "Новочеркаськ" в районі окупованої Феодосії та знищила його.

У Міністерстві оборони Російської Федерації відреагували традиційно: "корабель лише пошкоджений".

Однак супутникові знімки бухти в Феодосії після нічної атаки Збройних сил України свідчать про інше. Зокрема, там можна помітити, що, крім великого десантного корабля "Новочеркаськ", унаслідок удару частково затонуло ще одне судно.

Зауважимо, що це не перша атака на корабель. Ще 24 березня 2022 він отримав пошкодження внаслідок обстрілу в порту Бердянська під час російського вторгнення в Україну. Тоді загинуло три члени екіпажу. Тоді ж було потоплено корабель "Саратов".

Нагадаємо, за даними видання ASTRA, під час атаки на борту великого десантного корабля "Новочеркаськ" Чорноморського флоту РФ перебували 77 російських моряків. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 28.12.2023 13:11