Фото: Сайт президента Румунії

Румунія готова передати Україні систему Patriot лише за однієї умови

Україна може отримати від Румунії протиракетну систему Patriot лише за умови, що таке рішення не призведе до послаблення її протиповітряної оборони. 

Таку заяву зробив президент Румунії Клаус Йоганніс, пише Digi24.

Йоганніс підкреслив, що залишає за собою право обговорювати "у широкому публічному просторі" питання можливої передачі системи Patriot Україні, заявивши, що "це питання, яке необхідно обговорити з армійськими фахівцями" та Вищою радою національної оборони (CSAT) — дорадчим органом при президенту держави.

Лідер Румунії показав, що "немає тимчасових рамок" для ухвалення цього рішення, але дав зрозуміти, що не змириться з тим, що Румунія залишиться без ППО: якщо Румунія від чогось відмовиться, вона має отримати щось інше. 

"Я не коментую це питання і не думаю, що воно має якесь відношення до широкої публіки. Це питання, яке необхідно обговорити з армійськими фахівцями, яке має бути остаточно вирішене у CSAT та повідомлено про результат. Я не думаю, що бажана широка громадська дискусія з такого вузькоспеціалізованого питання, яке необхідно перенести в область, де, на жаль, у нас є збройний конфлікт", — заявив президент Клаус Йоганніс про можливе перенесення системи ППО Patriot в Україну. 

На запитання, коли відбудеться засідання CSAT, присвячене цій темі, він відповів, що передання Patriot — це непростий процес, який пов'язаний із низкою логістичних і юридичних проблем.

Як відомо, питання посилення протиповітряної оборони України стало одним із перших пунктів на порядку денному на тлі загострення російських обстрілів. За словами президента Володимира Зеленського, для повного захисту українського неба потрібно близько 25 систем Patriot. У середині квітня Німеччина оголосила про надання Україні додаткової системи Patriot.

Нагадаємо, що наприкінці квітня очільник Пентагона Ллойд Остін попросив країни, які мають ракетні комплекси Patriot, передати їх Україні для посилення протиповітряної оборони.

Раніше повідомлялось, що Німеччина передасть Україні зенітний ракетний комплекс Patriot не раніше кінця червня. Ці постачання можуть збігтися з наданням нашій країні винищувачів F-16.

Також 19 травня, президент Володимир Зеленський відреагував на обстріли Харківщини, внаслідок яких загинули люди. Він закликав союзників надати Силам оборони дві системи Patriot для захисту Харкова та області.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 22.05.2024 20:43