Фото: прес-служба Віктора Орбана

Саміт ЄС щодо допомоги Україні: Орбан погрожує зірвати важливі переговори

Саміт лідерів Європейського Союзу, на якому обговорюватиметься допомога Києву та питання про початок переговорів щодо вступу України до ЄС, під загрозою зриву. Його може заблокувати прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.

Про це повідомляє Bloomberg.

У публікації наголошується, що на зустрічі дипломатів минулого тижня Угорщина заявила, що хоче провести "стратегічне обговорення" фінансової підтримки блоку Україні та того, як російські санкції вплинули на країни Євросоюзу, перш ніж взагалі говорити про надання додаткової фінансової допомоги або зобов'язань у галузі безпеки.

Будапешт також блокує переговори щодо вступу України та середньостроковий огляд бюджету Євросоюзу. Агресивні заяви Орбана вказують на те, що главу угорського уряду більше не турбують погрози припинити фінансування з Брюсселя.

Голова Євроради Шарль Мішель сьогодні відвідає Будапешт, щоб зустрітися з Орбаном, але європейські урядовці готуються до найгірших сценаріїв.

Конфлікт Орбана та керівництва Єврокомісії

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан пообіцяв зірвати початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу. Він переконує, що Україна не готова до переговорів про вступ до Європейського Союзу. Саме тому, за його словами, в ЄС найближчими місяцями відбудуться "серйозні політичні баталії".

Відомо, що Угорщина виступала проти багатьох ініціатив Євросоюзу щодо підтримки України для відсічі агресії Москви й отримує більшу частину сирої нафти та газу з Росії. Угорщина розвиває тісніші зв'язки з Росією, ніж інші держави ЄС, і розглядається як ключовий потенційний противник рішення про початок переговорів про вступ України до Євросоюзу, що вимагатиме одностайної підтримки 27 членів блоку.

Раніше прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан порівняв членство його країни в Європейському Союзі із більш ніж 40 роками радянської окупації. Зокрема, він звинуватив ЄС у нібито прагненні позбавити Угорщину її ідентичності шляхом нав'язування моделі ліберальної демократії, яку, за його словами, відкидають угорці.

Нагадаємо, 23 листопада стало відомо, що Євросоюз намагається подолати вето Угорщини на допомогу Україні. Саме тому виконавча влада блоку затвердила 900 мільйонів євро (1 мільярд доларів) авансових платежів Будапешту. Водночас Єврокомісія заморозила участь Угорщини в програмі постпандемічного економічного стимулювання блоку через занепокоєння щодо корупції та відступу від демократичних стримувань і противаг за часів Орбана.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.11.2023 10:03