Обстріл "Охматдиту" 8 липня. Фото: ДСНС

СБУ встановила маршрут ракети, яка вдарила по "Охматдиту"

Слідчі Служби безпеки Україна встановили маршрут російської ракети, якою країна-агресорка вдарила по дитячі лікарні "Охматдит" у Києві 8 липня.

Про це заявив заступник голови СБУ Сергій Наумюк на міжнародній конференції "Об’єднані заради справедливості. Відповідальність за напади на цивільні об’єкти", передає "Укрінформ".

Як розповів посадовець, ворог вдарив по лікарні ракетою типу Х-101 із серійним номером 3152637961012, яку виробило конструкторське бюро "Радуга" після 2021 року.

"Встановлено, що пуск ракети Х-101 відбувся о 09:15 на території Саратовської області РФ, на віддаленні від держкордону України, за 599 кілометрів, з літака Ту-95МС, який того ж дня о 06:30 піднявся з військового аеродрому поблизу населеного пункту Оленегорськ Мурманської області РФ", — зазначив він.

За даними слідства, що рашистська ракета порушила повітряний простір України на Чернігівщині та рухалася у бік міста Конотоп. Проте згодом Х-101 змінила свій маршрут і попрямувала у бік столиці, влучивши у "Охматдит". Наумюк наголосив, що дана траєкторія польоту свідчить про те, що росіяни навмисно запрограмували ракету у такий спосіб, аби вона могла обійти українську ППО та влучити у потрібну ворогу ціль.

Заступник голови СБУ додав, що слідчі також зібрали докази, які вказують на причетність до обстрілу "Охматдиту" військових 22-ї гвардійської важкої бомбардувальної авіадивізії дальньої авіації повітряно-космічних військ Росії.

Нагадаємо, раніше генеральний прокурор України Андрій Костін заявляв, що ракетним ударом по медичному корпусу дитячої лікарні "Охматдит" у Києві командував російський генерал-лейтенант Сергій Кобилаш. Йому повідомлено про заочну підозру.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.09.2024 16:40