Фото: соцмережі

Школярі у 2024 році не складатимуть ДПА: у Міносвіти пояснили таке рішення

У 2024 році на українських школярів чекають зміни. Для 9 і 11 класів скасували Державну підсумкову атестацію (ДПА).

Про це повідомив заступник міністра освіти і науки України Михайло Вінницький під час прес-конференції.

За його словами, таке рішення пов’язане з кількома причинами. Однією з них є те, що до учнів дев'ятого класу ще не дійшла реформа Нової української школи.

"Ми маємо розуміти, що зараз тестування у 9 класі буде за старою програмою, тому воно не дасть того ефекту, який ми б хотіли отримати", — зазначив Винницький.

Заступник міністра освіти і науки України, додав, що Український центр оцінювання якості освіти (УЦОЯО) розглядає можливість пілотного впровадження ДПА для окремих категорій учнів. Це стосуватиметься учнів четвертих класів. 

ДПА в Україні

ДПА — державна підсумкова атестація — це перевірка того, наскільки освітній рівень випускників загальноосвітніх навчальних закладів відповідає державним вимогам. 

У 2022 році Кабмін прийняв проект закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2023 року", яким передбачалося скасування проходження державної підсумкової атестації (ДПА) для випускників 2022-2023 навчального року. Але 9 березня 2023 року народні депутати прийняли рішення про повернення ДПА у 2024 році. Визначили також обов'язкові предмети: українську мову, математику, історію України та будь-яку іноземну мову, крім російської.

Раніше повідомлялось, що війна суттєво вплинула на освітній процес в Україні, тому на школярів з 1 вересня чекають певні зміни. Про п'ять основних нововведень у школах повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та Міністерство освіти та науки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Суспільство, 27.09.2023 14:36