Фото: rv.tax.gov.ua

Шлюб онлайн та дозвіл на зброю: у "Дії" скоро з'явиться п'ять нових сервісів

Міністерство цифрової трансформації України разом з іншими міністерствами продовжує переводити сервіси з офлайну в онлайн, щоб громадяни могли забути про бюрократію, корупцію та довгі очікування. Вже найближчим часом у застосунку "Дія" з'явиться п'ять важливих послуг.

Про це повідомив віце-прем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, повідомляє прес-служба уряду.

Як зазначають у Мінцифри, зараз у роботі команди понад 100 послуг на різних етапах готовності. Зокрема, п'ятьма із них користувачі "Дії" матимуть змогу скористатися вже найближчим часом.

Шлюб онлайн

Як зазначає Михайло Федоров, перший у світі сервіс, який дає змогу одружитися в застосунку "Дія" в кілька кліків. Бета-тестувальники послуги, за словами посадовця, реєструють офіційний шлюб на відстані та оцінюють інновацію. П'ять пар уже одружилося і скоро сервіс буде доступний для всіх українців.

Електронне бронювання 

Мінцифри, Мінекономіки та Міноборони працюють над послугою електронного бронювання. У Мінцифри підкреслили, що цифровізація бронювання усуває людський фактор і пришвидшує процес від кількох тижнів до години. У Міністерстві наголосили, що скоро послуга буде доступна на порталі "Дія" для першої категорії підприємств — критично важливих і тих, які забезпечують потреби Сил оборони.

Свідоцтва про народження, шлюб, розлучення, зміну персональних даних

Також найближчим часом в "Дії" будуть автоматично підтягуватися свідоцтва про народження дітей, а згодом й свідоцтва про шлюб, розірвання шлюбу та зміну імені. Вони, як переконують у Мінцифри, знадобляться при прийнятті на роботу, підтвердженні зміни прізвища чи оформленні пільг.

Відображення дозволу на зброю

Мінцифри та Міністерство внутрішніх справ працюють над тим, щоб у застосунку "Дія" відображалась інформація, дозвіл на зброю та була можливість у кілька кліків замовити витяг з Єдиного реєстру зброї.

Дія.Підпис для юридичних осіб

"Дія.Підпис для фізичних осіб" — інструмент, який значно спрощує взаємодію з державою. Скоро він з’явиться і для юридичних осіб. Михайло Федоров підкреслив, що це значно прискорить роботу бізнесу, спростить процеси та зробить дії підприємців більш прозорими. Уряд уже ухвалив відповідну постанову, а команда Мінцифри працює над розробкою функціонала.

Нагадаємо, віце-прем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що у застосунку "Дія" найближчим часом з'являться послуги для підприємців. Йдеться про ліцензії та дозволи для бізнесу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 12.07.2024 11:17