Фото: Кабмін

Шмигаль розповів про реформування митниці: коли розпочнеться процес

В Україні цьогоріч запланована реформа митниці. Вона включатиме реалізацію шести кроків.

Таку заяву зробив прем'єр-міністр Денис Шмигаль в інтерв'ю Forbes Ukraine.

З відповідною ініціативою виступив Кабінет Міністрів України.

"Я буду тиснути, щоб ця реформа була реалізована цього року. Ми вже домовилися з президентом Єврокомісії щодо відкриття поетапного доступу до спільних баз даних", — зазначив Шмигаль.

Прем'єр переконаний, що для проведення митної реформи потрібно реалізувати шість кроків. Перший передбачає запровадження спільних пунктів пропуску та спільної бази даних із країнами ЄС, зокрема з Польщею.

"Коли в базах даних Польщі та України буде однакова інформація, все вирівняється. Корупція з точки зору контрабанди зменшиться на 98%", — переконаний прем'єр.

Другим кроком Шмигаль назвав диджиталізацію всіх процесів та впровадження електронної черги. Третій і четвертий кроки передбачають ротації на митниці що три місяці та збільшення кількості пунктів пропуску.

"Чим більше пунктів пропуску, тим менше навантаження, менше черг, менша корупція. Ми над цим уже активно працюємо. Вперше за 24 роки Україна відкрила два нові пункти пропуску з Румунією", — наголосив прем'єр.

Ще два кроки, які він назвав, передбачають ризикоорієнтований підхід і встановлення справних сканерів на всіх митних пунктах пропуску.

"Без проведення структурної реформи кадрові зміни не будуть ефективними. Під час війни ми вже почали зміни. Зараз ми ведемо перемовини щодо продовження економічного безвізу, тобто безмитної та безквотної торгівлі, до кінця або середини 2024 року", — додав прем'єр.

Раніше повідомлялось, що в уряді розглядається реформа всього державного сектора. Передбачається скорочення видатків на утримання державного апарату щонайменше на 30%.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 26.02.2023 10:44