Фото: росЗМІ

Шойгу вирішив захистити Чорноморський флот Росії від ударів українських військ, — ISW

Міністерство оборони Росії має намір захистити російський Чорноморський флот від українських ударів. З цією метою, ймовірно, було змінено командувача ЧФ РФ.

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Аналітики зауважили, що удари Збройних сил України змусили Росію передислокувати більшість своїх військово-морських засобів з головної бази в Севастополі на бази менші і з меншими спроможностями в Новоросійську.

Зокрема, за даними Центр стратегічних комунікацій Збройних сил України, удари українських військ вивели з ладу приблизно 33% бойових кораблів ЧФ ще на початку лютого 2024-го, зокрема йдеться про 24 кораблі і один підводний човен.

У ISW зазначили, що днями міністр оборони країни-агресорки Сергій Шойгу відвідав командний пункт ЧФ в окупованому Севастополі у Криму. У ході свого візиту він наголосив, що Чорноморський флот повинен проводити щоденні навчання з відбиття ударів. До того ж, за даними аналітиків, Шойгу дав наказ встановити додаткове озброєння, в тому числі великокаліберні системи і кулемети для посилення російської оборони.

"Позиція міністра оборони Росії Сергія Шойгу щодо так званого захисту Чорноморського флоту створює умови, за яких Шойгу міг або припише собі заслуги, якщо ЧФ ефективніше захищатиметься від українських ударів, або звинуватить інших командирів, якщо ЧФ зазнає невдачі у цих зусиллях. Українські удари в Чорному морі змусили ЧФ передислокувати більшість своїх військово-морських засобів з головної бази в Севастополі на менші бази з меншими спроможностями в Новоросійську та інших місцях", — зауважили аналітики. 

Нагадаємо, у ніч на 5 березня у Чорному морі силами Головного управління розвідки був потоплений російський корабель "Сергій Котов". Він є одним із найсучасніших суден Чорноморського флоту Російської Федерації.

Варто зазначити, що нещодавно експерт видання Bild Юліан Рьопке заявив, що Чорноморський флот Російської Федерації зазнав шалених втрат під час війни з Україною. За його словами, за час повномасштабного вторгнення втрати ворожого флоту в Чорному морі становлять 20 відсотків.

Також вночі 14 лютого у Чорному морі було знищено російський великий десантний корабель "Цезар Куніков". Операція була проведена Збройними силами України та Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.03.2024 07:12