Фото: sverigesradio.se

Швеція відмовилась передати Україні винищувачі Gripen: названо причину

Швеція відмовилась надавати Збройним силам України винищувачі Jas 39 Gripen. Проте, збільшення підтримки нашої країни озброєннями у вигляді их винищувачів не є варіантом.

Таку заяву зробив прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон, пише SVT.

Представник Швеції запевнив, що його країна обмежена у літаках такого типу.

"У нас дуже велика потреба у літаках, які є у нас самих", — заявив він.

Повідомляється, що крім сучасних винищувачів, Зеленський також попросив надати Україні ракети дальнього радіуса дії, боєприпаси та артилерію.

Що відомо про Gripen

Представник Швеції запевнив, що його країна обмежена у літаках такого типу

Це багатоцільовий винищувач четвертого покоління, розроблений компанією Saab. В машину були закладені вкрай важливі параметри — зокрема, простота в обслуговуванні, невибагливість до злітно-посадкових смуг, а також дешевизна експлуатації.

Gripen багатоцільовий літак і фактично може використовуватися для різних цілей. Абревіатура JAS у назві літака розшифровується як Jakt (винищувач), Attack (штурмовик), Spaning (розвідник).

Загалом існує три покоління Gripen: A (одномісний)/B (двомісний), C/D та E/F. І фактично вони відповідають рокам за рівнем технологій та оснащеності: 90-ті, 2000-ні та 2010-ті роки.

Також у літак інтегровані всі сучасні цифрові системи, включно з радаром із активними фазованими ґратами, оптико-локаційною системою, станцією радіоелектронної боротьби та зниженням помітності. Тобто за рівнем технічного оснащення JAS 39E/F не поступається американському F-16.

Арсенал озброєння шведського винищувача містить ракети від різних виробників, зокрема й AIM-120 з принципом "вистрілив та забув" і дальністю 120 км, снаряди від MBDA, високоточні бомби GBU-12, крилаті та протикорабельні ракети.

Раніше Володимир Зелеський заявив, що Україна може отримати бойові літаки. Лідери деяких країн готові надати нашій країні авіацію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.02.2023 22:56