Ігнаціо Кассіс. Фото: Getty Images \ Global Images Ukraine

Швейцарія після Саміту миру обговорить його підсумки з Росією та Китаєм

Швейцарія планує обговорити підсумки Глобального саміту миру з Росією та Китаєм. На думку швейцарських посадовців, це варто зробити, адже Москва та Пекін не брали участь у представницькому заході.

Про це заявив міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс під час прес-конференції.

"У нас є чинне посольство в Москві, і кожні два тижні ми спілкуємося з міністром закордонних справ, у нас також є намір обговорити з Росією підсумки цієї конференції", — сказав він.

На уточнювальне запитання журналістів, що саме обговорюватимуть, Кассіс відповів, що цього не уточнюватиме. Він нагадав, що швейцарська сторона під час підготовки заходу побачила неможливість здійснити наміри присутності Росії від самого початку, однак Москва долучиться, коли прийде час.

"Тому зараз питання полягає в тому, коли ми зможемо зробити цей крок і який тип маршруту використаємо, бо не всі маршрути, які ми можемо уявити зараз, дозволять Росії брати участь", — пояснив очільник швейцарської дипломатії.

Кассіс визнав дилему, що переважна більшість рішень, які ухвалено, не можна реалізувати без участі Росії, та водночас наголосив, що саме з погляду можливої зацікавленості російської сторони та побудови шляху до миру обрано три теми для першого Саміту: ядерна безпека, продовольча безпека та звільнення полонених, а також тисяч дітей.

Він додав, що очевидно з цієї причини таким питанням не стало, наприклад, питання територіальної цілісності, тому що наразі перспективи його обговорення між сторонами безвихідні. Кассіс вказав на заяву очільника Кремля Росії Володимира Путіна перед заходом і назвав її сигналом, який він хотів надати всім країнам-учасницям Саміту.

"І його заява повністю суперечить тому напрямку, який хочуть прийняти інші країни", — сказав Кассіс.

За його словами, також Швейцарія проведе детальне обговорення результатів Саміту і з іншими країнами, "у чиї двері ми постукали, а вони не прийшли, наприклад, із Китаєм". Він нагадав, що на першому етапі вони запропонували взаємну підтримку, але потім сказали "ні", коли побачили, що на цьому першому етапі неможливо залучити Росію.

"Зараз ми проведемо з цими країнами глибоке обговорення, аби зрозуміти, куди цей шлях може нас привести. Існують різні думки й ідеї щодо того, як можна продовжувати цей шлях, шлях до миру. І ці різні ідеї необхідно об'єднати, щоби знайти спільний шлях вперед", — сказав він.

За його словами Китай і Бразилія можуть піти іншим шляхом, і йдеться також про пошук способу об'єднати ці різні підходи.

Кассіс зазначив, що для успіху "потрібна воля", з одного боку, України, а з іншого боку — великих гравців, адже геополітичні рішення не можна ухвалювати поодинці, тоді як Швейцарія готова й надалі виконувати велику роботу з посередництва. Коментуючи, чому підсумковим документом саміту стало спільне комюніке, а не декларація, міністр зазначив, що "в дипломатії кожне слово має значення".

"Спільне комюніке менш зобов'язувальне, ніж декларація. Й оскільки це перший крок, ідея полягала в тому, щоби робити по одному маленькому кроку за раз, аби залучити якомога більше людей. І я думаю, що те, що майже всі учасники долучилися, лише сім чи вісім відмовилися, це великий успіх. Ми самі здивовані. Тож це все ще основа, основа, на якій ми можемо побудувати трохи впевненості, щоби зробити декілька кроків уперед", — підсумував Кассіс.

Нагадаємо, що Кассіс також заявив, що другий Глобальний саміт миру може відбутися ще до президентських виборів у США.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 17.06.2024 08:55