На фото: Джо Байден і Сі Цзіньпін. Джерело: Associated Press

Сі Цзіньпін попередив Байдена, що возз'єднає Тайвань із Китаєм — NBC

Глава Китаю Сі Цзіньпін попередив президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена, що Пекін возз'єднає Тайвань з материковим Китаєм, але коли це відбудеться — ще не визначено. Про це він заявив під час їхнього нещодавнього саміту в Сан-Франциско.

Про це повідомляє NBC News з посиланням на трьох нинішніх і колишніх американських посадовців.

На груповій зустрічі, на якій були присутні десятки американських і китайських посадовців, Сі сказав Байдену, що Китай віддає перевагу мирному, а не силовому приєднанню Тайваню. Китайський лідер також послався на публічні прогнози американських воєначальників, які заявили, що він планує захопити Тайвань у 2025 або 2027 році. Проте Сі заявив Байдену, що ті помиляються, оскільки він не встановив часові рамки для своїх планів.

Посадовці, ознайомлені з розмовою Байдена та Сі, описали китайського лідера як прямого і відвертого, але не конфронтаційного.

"Його мова нічим не відрізнялася від того, що він завжди говорив. Він завжди був жорстким щодо Тайваню. Він завжди займав жорстку позицію", — заявив американський посадовець, обізнаний з перебігом розмови.

Варто зазначити, що брязкання зброєю Сі щодо Тайваню викликає серйозне занепокоєння у чиновників адміністрації Байдена.

"Брязкання шаблями Сі щодо Тайваню є головним предметом занепокоєння для чиновників адміністрації Байдена, які наполегливо намагаються уникнути військового конфлікту з Китаєм", — пише видання.

Нагадаємо, Китайський лідер Сі Цзіньпін 15 листопада їздив у Сан-Франциско, де на полях саміту Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва провів зустріч із президентом США Джо Байденом. Це була їхня перша особиста зустріч за рік і перший візит Сі до Штатів за чотири роки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 20.12.2023 21:51