Ситуація на фронті та рішення щодо "скіфського золота": головне зі звернення Зеленського (відео)

У п'ятницю, 9 червня, президент Володимир Зеленський під час вечірнього відеозвернення розповів про ситуацію на фронті. Глава держави також подякував за новий пакет військової допомоги від США.

Текст звернення з'явився на сайті президента.

Засідання Ставки

Президент наголосив про засідання Ставки. На ній доповідали командувачі оперативних напрямків, Головком, ГУР, Міністерство оборони, Мінстратегпром, МВС.

"Увага сконцентрована на всіх напрямках, де наші дії потрібні і де ворог може зазнати тих чи інших поразок. Наші оборонні дії, активні дії, наші здобутки на передовій. Обговорили детально постачання й розподіл боєприпасів, посилення нашої артилерії та ППО", — заявив президент.

Дипломатичний фронт

Володимир Зеленський провів розмови з премʼєр-міністрами Японії та Нідерландів. Він поінформував про рятувальну операцію в південних районах, про наші нагальні потреби. Глава держави наголосив, що готовність допомагати Україні є, а також присутнє рішення щодо пакетів гуманітарної підтримки.

"З паном Премʼєр-міністром Японії обговорили підготовку Глобального саміту миру та конференцію в Японії щодо відбудови й трансформації нашої країни після бойових дій. З паном Премʼєр-міністром Нідерландів говорили про нашу подальшу оборонну співпрацю, скоординували наші позиції перед черговим «Рамштайном». Рухаємося крок за кроком у посиленні нашого повітряного щита. Обговорили коаліцію "Петріотів", тренування наших пілотів", — додав президент.

"Скіфське золото"

Президент наголосив, що сьогодні з'явилось важливе рішення Верховного суду Нідерландів щодо колекції "скіфського золота".

"Звичайно, вона буде в Криму, коли в Криму буде й український прапор. Власне, таку логіку підтвердила й вища судова інстанція Нідерландів. І це — черговий доказ того, що нідерландські, люди, нідерландське суспільство й держава справді вміють бути лідерами в захисті верховенства права та цінностей цивілізованості", — сказав президент.

Пакет допомоги від США

"Є сьогодні й новий пакет оборонної підтримки від Сполучених Штатів на понад 2 мільярди доларів. Ракети для "Петріотів" та інших систем ППО, посилення нашого захисту на землі, посилення міцності всіх наших воїнів. Дякую вам, пане Президенте Байден, дякую обом партіям Конгресу й усім американцям, які хочуть перемоги свободи так само як і українці", — додав глава держави.

Каховська катастрофа

"Колосальна кількість проблем. Але працюємо над їх подоланням на всіх можливих рівнях. І головне – зараз є суспільний потенціал, щоб це зробити. Дбати одне про одного, працювати в єдності, захищати людей і життя. Це наші принципи, принципи України, що бореться. Вони зараз діють на сто відсотків ці наші принципи. І я впевнений: хоч би як було складно, ми здолаємо наслідки і цієї катастрофи, і всього російського зла", — сказав президент.

Подяка воїнам

"І окремо — для наших воїнів, для всіх, хто цими днями в особливо важких боях. Бачимо ваш героїзм, і ми вдячні вам за кожну хвилину вашого життя – життя, яке справді є життям України. Бо настільки Україна вільна, наскільки ви, наші воїни, сильні. Настільки Україна захищена, наскільки ви, наші воїни, результативні. Кожен і кожна, хто бʼється зараз, — це Україна, яка бʼється. Дякую вам за це! Слава всім, хто воює й працює заради нашої держави!" — заявив Зеленський.

Нагадаємо, російський диктатор Володимир Путін заговорив мовою пропагандистських методичок. На його думку, контрнаступ Збройних сил України вже розпочався.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 09.06.2023 21:19