Фото ілюстративне зі соцмереж

Скандал у київському ТЦК: у військкоматі масово списували з обліку офіцерів, — розслідування

Печерський територіальний центр комплектації Києва безпідставно впродовж двох років списав з військового обліку щонайменше 24 офіцерів запасу. Вони мали звання від молодшого лейтенанта до майора.

Про це з'ясували журналісти "Слідства. Інфо" з посиланням на результати перевірки Військової служби правопорядку (ВСП). Після перевірки правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом недбалого ставлення до військової служби.

Декілька місяців тому журналісти на умовах анонімності отримали від джерел результати цієї перевірки. У документі йдеться про те, що понад два десятки офіцерів запасу вже під час повномасштабної війни списали з військового обліку з порушеннями.

"Журналісти поспілкувалися з чотирма офіцерами, прізвища яких фігурують у переліку, та виявили, що принаймні один із них вже не в Україні", — розповіли у "Слідстві. Інфо".

За даними правоохоронців, списання відбувалося з порушеннями процедури, зокрема, в особових справах тих, кого визнали непридатними до служби, немає свідоцтва про хворобу. Згідно із цим документом, військово-лікарська комісія і має оформлювати постанову про непридатність.

Порушення розслідуватимуть як недбале ставлення до військової служби, відповіли у Спеціалізованій прокуратурі у сфері оборони Центрального регіону на запит журналістів. За тією самою статтею розслідуватимуть такі самі порушення і в Голосіївському військкоматі, де теж провели перевірку.

Натомість керівництво Печерського військкомату відмовилося спілкуватися з журналістами.

"Вважаємо некоректним надавати будь-які коментарі з питань діяльності ВСП під час проведення перевірки й оцінювати її результати", — йдеться у відповіді на запит журналістів, яку підписав начальник ТЦК полковник Калугін.

Відповідь ТЦК на запит журналістів. Скріншот документа

Відповідь ТЦК на запит журналістів. Скріншот документа

Нагадаємо, на початку лютого представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук повідомляв, що на час мобілізації та воєнного стану розширилися повноваження територіальних центрів комплектування і соціальної підтримки. Відповідне рішення ухвалив Кабінет міністрів України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.02.2024 21:08