Польські генерали, які подали у відставку. Джерело: mf24.pl

Скандал у польській армії: вищі командувачі подали у відставку через конфлікт із міністром оборони

Начальник Генштабу Війська польського генерала Раймунд Анджейчак і командувач військами оперативного призначення генерал Томаш Пйотровський подали заяви про відставку. Генерали йдуть через конфлікт із міністром національної оборони Маріушем Блащаком.

Rzeczpospolita повідомила, що однією з причин стала ситуація з падінням російської ракети під Бидгощем. Конфлікт тліє з травня 2023 року, коли Блащак публічно звинуватив Пйотровського у недбалості. За інформацією журналістів, з того часу Блащак уникав контактів з Оперативним командуванням і передавав завдання безпосередньо Головному командуванню Збройних сил.

"Блащак звинувачує генерала Томаша Пйотровського в тому, що він не повідомив про інцидент, який стався 16 грудня 2022 року, коли російська ракета порушила повітряний простір Польщі. Він також мав на нього образу за те, що не провів ефективної операції з пошуку ракети", — йдеться в повідомленні.

Журналісти з’ясували, що, хоча тоді Блащак запропонував звільнити генерала Пйотровського, президент Анджей Дуда, який ухвалює кадрові рішення щодо керівних командувачів Збройних сил, не захотів піти на такі жорсткі дії та взяв на себе роль посередника.

Також в обхід Пйотровського Міноборони Польщі вирішило відправити до кордону з Білоруссю 10 тисяч військових, це завдання поклали на Головне командування Збройних сил. Окрім того, воно ж замість Оперативного командування відповідало за евакуацію поляків з Ізраїлю.

RMF FM також повідомив, що вплинуло на рішення генералів і використання армії у виборчій кампанії. Зокрема те, що Блащак розкрив документи щодо планів оборонної операції країни. Крім того, у супроводі військових міністр Блащак не утримується від заяв, які можна вважати передвиборчою агітацією. Міністр оборони публічно нападав на політичних опонентів на військових заходах у присутності солдатів.

Нагадаємо, що 6 жовтня над столицею Польщі Варшавою військові вперше розгорнули систему протиракетної та протиповітряної оборони "Вісла". Її основою став зенітно-ракетний комплекс Patriot. Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак назвав це "історичною та новаторською подією".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 10.10.2023 14:33