Фото: Вікіпедія

Грузинський законопроект про "іноагентів": у країні пояснили, як хочуть відкликати скандальну ініціативу

У столиці Грузії Тбілісі не вщухають акції протесту проти закону про "іноагентів". У четвер, 9 березня, має відбутися чергова хвиля мітингів.

Про це повідомляє "Эхо Кавказа".

Сьогодні активісти анонсували нові акції протесту біля парламенту Грузії. Мітинг запланований на 19:00 за місцевим часом.

Учасники акції вимагатимуть звільнення всіх затриманих мітингувальників останніх днів.

Варто зауважити, що скандальний законопроект можна відкликати, хоч це і доволі непроста процедура, але все ж можлива.

Як відкликати проект закону про "іноагентів"

Експерти зазначили, що відповідно до регламенту, проект, прийнятий у першому читанні, відкликанню не підлягає. Проте, парламент має винести законопроект на голосування у другому читанні та "провалити" його. Але і тут не все так просто, адже апарат парламенту Грузії раніше скасував засідання цього тижня, щоб відновити інфраструктуру, пошкоджену під час акцій протесту.

Один із лідерів правлячої партії "Грузинська мрія" Мамука Мдінарадз заявив, що затверджений у першому читанні законопроект "Про прозорість іноземного впливу" буде знову винесений на голосування, а парламентарі виступлять проти нього.

Крім того, політик запевнив, що рух "Сила народу" вже відкликав з парламенту другий законопроект "Про реєстрацію іноземних агентів". За словами представником правлячої партії, спікер парламенту Грузії Шалва Папуашвілі вже відкликав обидва законопроекти з Венеціанської комісії.

Нагадаємо, 7 березня парламент Грузії схвалив у першому читанні законопроект "Про прозорість іноземного впливу", який значною мірою наслідує російське законодавство про "іноагентів". Розгляд проекту вже 7 березня став несподіванкою, спершу планувалося, що його винесуть в залу 9 березня. Обговорення почали за відсутності більшості опозиційних депутатів.

Зі 150 депутатів 76 проголосували "за" ухвалення проекту закону "Про прозорість іноземного впливу", 13 — "проти" і 61 особа утрималася.

На тлі цього натовпи жителів Грузії вийшли на масштабну акцію протесту біля будівлі парламенту. 

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі підтримала вимоги протестувальників проти законопроекту про іноагентів.

Згодом з'явилась інформація, що нинішня влада Грузії має відкликати скандальні законопроекти про "іноагентів", а також звільнити затриманих учасників протестів. Глава грузинської опозиційної партії "Стратегія Агмашенебелі" Георгій Вашадзе оголосив ультиматум владі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 09.03.2023 15:44