Фото ілюстративне. Джерело: npu.gov.ua

Скільки бібліотек знищила РФ в Україні від початку великої війни: відповідь мовного омбудсмена

Російські загарбники зруйнували або пошкодили майже тисячу бібліотек від початку повномасштабного вторгнення в Україну. Також внаслідок агресії Москви втрачено понад 200 мільйонів українських книжок.

Про це заявив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

За словами посадовця, спустошені росіянами заклади культури та освіти потребують художньої, навчальної, історичної літератури. За час повномасштабного вторгнення російські злочинці знищили або пошкодили майже тисячу бібліотек, а з ними — понад 200 мільйонів українських книжок. 

"Наша мета — максимально поновити бібліотечні фонди та утвердити це як пріоритет держави. Окрема подяка тим бібліотекам, які долучились до розбудови мережі курсів з опанування української мови. Створюючи кращі умови для розвитку, всебічного функціонування та популяризації української мови як державної, ми зміцнюємо нашу єдність та посилюємо національну безпеку", — додав Тарас Кремінь.

Нагадаємо, під час так званої "реконструкції" Драмтеатру у Маріуполі окупанти знищили усі скульптури. Вони вціліли навіть під час бомбардувань у березні 2022 року, проте рашисти не змогли їх зберегти під час відбудови.

Станом на квітень в Україні через російську агресію постраждали майже дві тисячі об'єктів культурної інфраструктури. Найбільше — у Харківській області.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Війна, 30.09.2024 18:55