Омбудсмен Дмитро Лубінець. Джерело: Ukraine Media Center

Скільки цивільних українців перебувають у російському полоні: Лубінець назвав приголомшливі цифри

У російському полоні перебуває 14 тисяч українських громадян. Лише під час окупації Київщини рашисти взяли у полон 600 цивільних.

Таку заяву зробив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив під час прес-конференції, пише "Укрінформ".

"Я публічно кажу про те, що понад 14 тисяч цивільних громадян України знаходяться у російському полоні. У це число входять громадяни, які були затримані Російською Федерацією починаючи з 2014 року на території АРК Крим (у нас є окремий список), на території Донецької та Луганської областей (у нас теж окремий список) і після початку повномасштабної агресії", — розповів він.

Лубінець підкреслив, що цивільні — найважча категорія населення для повернення. Адже згідно з міжнародним гуманітарним правом, Україна не може проводити обмінів між даною категорією громадян.

"Таке визначено виключно для військовополонених. Усі розуміють, що є не так багато громадян РФ, яких Росія хотіла б забрати, якщо мова про цивільних", — пояснив посадовець.

Також омбудсмен додав, що рашисти виносять величезні за термінами судові вироки проти цивільних громадян України, звинувачуючи їх у шпигунстві, терористичній діяльності, фінансуванні терористичних організацій.

"Головне для них — дати великі терміни ув’язнення — 15, 17, 18, 20, 25 років", — наголосив Лубінець.

Нагадаємо, нещодавно Володимир Зеленський заявив, що від початку повномасштабного вторгнення Україні вдалося повернути додому із російського полону понад 3000 своїх громадян.

Раніше керівник Департаменту Офісу генпрокурора з протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту Юрій Бєлоусов повідомив, що російські окупанти стратили понад 110 українських військових після того, як вони здалися в полон та перебували у в'язницях ворога.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 09.07.2024 20:59