Фото: "Мілітарний"

Скільки цивільних українців зникли безвісти від початку великої війни: дані міжнародної комісії

Від початку повномасштабного вторгнення в Україні зниклими безвісти вважаються 30 тисяч цивільних громадян.

Про це повідомила генеральна директорка Міжнародної комісії з питань зниклих безвісти Кетрін Бомбергер, передає "Суспільне".

"На цей час це приблизно 30 000 осіб. І це лише цивільні особи. І натепер я не впевнена, кого саме включає ця цифра. Ми намагаємося зрозуміти, що це за цифри і що вони означають", — сказала Бомбергер.

Бомбергер зауважила, що наразі до категорії зниклих безвісти входять:

  • живі люди, які були розділені зі своїми сім'ями; 
  • люди, які перебувають в ув'язненні без права на спілкування.
  • люди, які загинули під час бойових дій, але тіла яких не ідентифіковані, і сім'ї не знають, де вони перебувають;
  • діти, які були незаконно депортовані.

"Сюди можна віднести багато різних обставин, за яких люди зникли безвісти", — пояснила Генеральна директорка Міжнародної комісії з питань зниклих безвісти.

Вона також додала, що ці цифри продовжують зростати, адже бойові дії на території нашої держави все ще тривають.

"До вторгнення вже була велика кількість зниклих безвісти з 2014 року. І я вперше приїхала сюди в 2014 році, після виявлення масових поховань у Слов'янську. Але ті цифри, хоч і були високими, не були такими високими, як сьогодні. Зараз вони набагато вищі, і їхня кількість продовжує зростати", — сказала Бомбергер.

За словами посадовиці, дуже важливо, щоб держави взяли на себе цю відповідальність відповідно до принципу верховенства права, тому що ці докази мають бути надані міжнародному суду, або суду в Україні, або суду, що діє під універсальною юрисдикцією.

"Тому дуже важливо, щоб усі ці факти були перевірені в рамках судового процесу і щоб ці розслідування проводилися судовими установами", — сказала Генеральна директорка Міжнародної комісії з питань зниклих безвісти.

Нагадаємо, раніше заступник міністра внутрішніх справ України Леонід Тимченко заявляв, що станом на початок жовтня в Україні вважаються безвісти зниклими за особливих обставин майже 15 тисяч військовослужбовців і 11 тисяч цивільних мешканців. Правоохоронці ведуть відповідний реєстр та ставлять на облік дані про кожного зниклого безвісти.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

 

 

Війна, 19.10.2023 15:59